秀茂坪工人被鑽土機切斷手臂 送院搶救

531 回覆
55 Like 19 Dislike
又篤中你篤中篤得多啲定石頭砸到自己隻腳多啲
成句嘢當睇唔到捉住上水就無限放大
我唔笑你特登上水喇咁你又答到未呀懞撚
邊個冇嘢屌搵負評屌話人好在意
仲要屌錯個負評唔到嘅人
仲要扮唔在意
你答唔到就認柒啦唔好一陣又捉住我話我唔講特登上水係因為我柒又喺到遊花園呀你知你幾小學雞啦

我又唔憤氣補充左添

仲好似小學雞式自推咗添
撕裂先啱
而家唔係做緊d 緊急野,停機有咩問題
根本無位入到你,所謂鑽土機咪探木囉,只係一個survey, 幾時開幾時熄機根本係你自己話事,你只係去拎土質樣辨
成班無做過工程/唔係個行,係度指指點點,又或者係岩岩入行係度長篇大論。安全第一就永遠都岩嫁啦,理得你係皇帝老子
睇早2日跌左部車落地盤
條鐵鏈仲fing緊都有工人埋去就知
安全意識有幾低
香港D安全例就係工人一個一個咁死出黎
出左事都唔講得咁幾時先講得?
其實會唔會係高溫環境比較易做錯決定
特別係新入行果d
呢個應該納入「常識堂」由小學開始就要教
九成當自己一定反應到有咩事都縮得切啦,一次反應唔到以後都唔洗再有反應
正常係懶熄機,因為次次都係咁隻手都仲未斷就覺得唔會有事
閣下未落過地盤?安全做得唔好咩都死得人架
係會嘅
所以乎合現代安全要求嘅摩打
都應該要設有線圈防過熱裝置(保險絲)
點解會咁,日本安全d時間仲快過香港?
有好多方面,例如安排唔好唔係一個工序接一個,以前扎鐵,香港用料特別重同密,人地擺350中香港擺百5中,日本扎鐵工人一日做六個鍾,但香港一日做8個鍾都未必夠佢地快
香港個d工人,入到地盤連自己係邊間分判商唔知,自己幾歲知,咩都唔知。所以基本上要管理係好難,要進步更加唔洗詅
香港=要進度唔要xx
日本=安全第一
5日地盤有無介紹
啲人安全意識太差
啲師傅屌哂鬼安全野阻撚住哂點做野
特別係d判頭老師傅
帶住幾個年輕工人(畀人食水既新仔) 一齊屌9安全佬阻住佢地

d新仔又學埋老師傅一齊屌安全,明明畀人損害緊利益

唔跟安全措施到出事又賴安全佬。
依啲人出事真係自己攞嚟
但隨時就係因為依啲仆街疏忽害埋其他工友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞