《住咗間有入無出嘅酒店》(2)

1001 回覆
1981 Like 15 Dislike
第二個post,多謝各位讀者支持

post(1):https://lihkg.com/thread/2225879/page/1

越多正評,越多文
lm
墨b
lm
新post冇文
墨b
係你啦墨巴!

墨b
墨ba
得墨b開新post唔出文 特色嚟
post(1)已經明示左了
lm
標題個format連個括號都一樣
已經好暗示
皮己正 文呢
屌其實真係幾明顯
既然陳哥唔落去拎炭,我都無理由等到自己傷好先落去,就唯有拐下拐下咁去。

出發之前,我問阿陳哥借咗一枝鐵通傍身。

「咿──」我又推開後樓梯道門。

一望見下面好似深淵咁,我自己又嘆咗口氣,然後慢慢行落去。

去拎返包炭已經算係我僅有嘅目標,好似陳哥王姨咁長期生存喺到嘅人,根本好難有動力生存落去,因為呢個地方根本唔會有未來。

暫時我由四十樓落到三十樓之前,都係十分安全嘅區域,至少喺呢十層之間,我從未聽過、見過一啲怪異嘅現象。

落到三十樓以下開始,就要小心少少。

因為呢到已經係Jeff出沒嘅範圍。

既然陳哥講得出蛭子嘅弱點,我諗佢都曾經同蛭子戰鬥過。

我好快地又行咗到落去,拎住鐵通進入二十四樓嘅走廊。

暫時仲係安全。

我有諗過開唔開燈嘅問題,最後我決定開一開。

因為我真係承受唔到,同一條屍體共處一身,而且個環境係昏昏暗暗。
lm 樓豬我等唔切啦
樓豬!
bb i love you
間房一如我上次離開咁樣,Elisa男朋友條屍依然躺喺地上面。

我一入到去即刻照住個廁所先,因為我好驚佢喺廁所匿埋等住我,而且唔知點解廁所總係會俾人一種不安感。

我嘅任務好簡單,拎起包炭,行出房走人。

但我正要開門出房個陣,就聽到外面有女人嘅哭泣聲,而且係後樓梯傳嚟,因為樓梯迴音嘅關係,我聽得格外清楚。

遇見呢啲情況,我諗唔到就即刻縮返入房,但係今次我無閂埋道門,因為閂埋門嘅話基本上係同人講你就喺入面無別。

如果可以我唔想匿喺呢間房到,因為條屍真係令我有少少抗拒嘅感覺,但我無對面房嘅門卡,而我要返去自己房嘅時候,出面嗰把哭泣聲嘅主人都可能會出現喺走廊上,所以我果斷咁匿喺宜到嘅浴缸入面,我盡量將自己個身壓低,希望佢入嚟嗰陣見唔到我存在。

「咿──」我隱約聽到宜個樓層嘅防火門被推開。

「嗚......嗚......啊......」哭泣聲有啲淒慘、哀怨。

我個心跳得好厲害,嗰個哭聲嘅主人好似周圍咁拍門,然後問一句:「阿軒,你喺唔喺入面啊......?」

一聽到呢把說話聲,我隻眼就睜大咗。

因為佢係好耐無見嘅Elisa。
我開始睇到無頭緒
我本來應該好歡喜咁出去迎接佢,但係我無咁做到......

因為我知道咗佢同男朋友,仲有行李中條屍嘅事。

我亦都從佢男友阿軒手機中,略略咁了解過Elisa可能同佢發生過咩事。

按正常邏輯推斷,我諗就係阿軒偷食,然後Elisa發現到,就殺咗個女人放入行李,再訂咗酒店諗住同男朋友入嚟住。

等到佢男朋友阿軒打開行李嘅「驚喜」時,Elisa就喺後面一刀插死佢,自己再喺房燒炭自殺,造成一房三屍,咁樣就大致推理到,Elisa點解會帶炭同刀入酒店。

最後唔好彩地,遇上咗呢件事,阿軒就出去走廊睇下咩事,未打開行李嘅驚喜,就俾Jeff喺呢到殘殺。

「阿軒你喺邊啊......」

Elisa無停止咁喺走廊敲其他房門,就快要入到嚟我宜間。

好奇怪,呢到有啲房係開住門,有啲又係閂住門。

Elisa嘅聲音越嚟越近,我隻腳都忍唔顫。

「阿軒......」

Elisa終於嚟到宜間房。

「阿軒......嘻嘿......」
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞