有冇人住港島會有種優越感

665 回覆
1453 Like 412 Dislike
窮撚先住新界
仲港島,咁住外國係咪更加大優越感
渣開車15分鐘到尖沙嘴超方便
港島係垃圾,唔係返工唔想過海
港島多藍絲tim,成班港島撚臭罌出臭草
石塘咀一帶多左好多大陸人🤮
每次夜晚行海濱長廊9成都係得講普通話diu
住半山路過
星期五/六晚d鬼佬飲酒好嘈
手足住得比我仲好
lkf
諗多左
覺得港島唔好嘅人一係好似上面條傻閪咁一年都去唔夠五次港島 一係就淨係得返工先會喺港島出沒 迫地鐵喺office做奴隸 喺一個單調細小嘅生活空間無限loop

兩者其實對港島嘅認知都唔深 憑咩話港島唔好

所謂夏蟲不可語冰 唔識就咪撚出聲

其實做條蟲都唔係咁失禮姐 做個圍村仔騎牛打下丁權 返工返九龍真grade A office icc (除咗icc 諗唔到其他)又或者住大西北公屋 返觀塘工廠大廈 做個連登仔認證嘅雙料人生贏家 根本冇得輸

人地去港島睇古蹟 蒲國際知名嘅老蘭 再食餐米芝蓮3星 放工落樓下pure fitness做gym 放假去深水灣游水 全亞洲最靚嘅龍脊行山 大學就算讀唔到Cambridge都可以讀下hku 三大之中唯一有地鐵接駁又近市區

不過呢啲生活又點會襯得起高尚嘅連登仔 住圍村戴frank muller幾咁威 點會襯唔起隻錶 住公屋又唔交稅 實行用核子級金融手段對抗政府 衝撃庫房 女女見你咁勇武 濕晒 返工廈就更加唔洗講 雖然返真.甲級商廈嘅打工仔人工中位數高啲 但連登仔出類拔祟 i大畢業就做老闆 喺工廈復興香港工業 無視統計學 傲視中環精英 返工嗰啲水氹 冷氣滴水 車房聲 工廈餐廳油鹽超標炒飯 身水身汗 就更加唔洗講 what doesn't kill us simply makes us stronger 人生就係不斷鍛煉自己 喺ifc landmark 返工同涼住冷氣玩玩具有咩分別 垃圾
一個港島開5 6 間pure 幾十部機又靚裝修 完全係晒氣 我地新界人鍾意去平gym康民輪機 實行共享主義 簡樸裝修令人更加集中鍛煉
米芝蓮星星我地唔稀罕 68間 得1間喺新界 12間喺九龍 無所謂 我地最緊要係去旺角督魚蛋食黃店食放題 食到好飽就等於爽 回本最緊要 美食天堂我從來冇感受過 乜原來港島有咁多高級餐廳 sorry 我唔覺得我係無知 只係我唔需要知 去港島食robuchon 不如喺屋企報紙鋪枱不鏽鋼碗食飯開支青島 性價比高 寫意

一年去少過五次港島就係威 荷里活道 ifc 唔係我住唔起冇人請 係我唔想住咁高 頂唔順樓下個商場啲香味 做個獨醒撚 靚office凱旋門人地話靚就係靚? 我asso 畢業就係要獨立思考 你地一定係羊群心理一定係錯 撐工廈撐公屋撐新界九龍 講馬唔需要跑得快過隻馬 冇住過冇食過冇返過都冇所謂 一年去五次港島已經係俾多你 我話你係唔掂就唔掂
竟然冇荃葵青份?
想咁準時返工唔係公司訓埋?
支那人都有錢
咩鳩都貼係有錢啦
咁離地
窮限制思想
笑撚咗
一睇知係假腸 港南邊忽好
咁睇得自己 博優越感
你住半山太古赤柱咪知有
我依家住緊黨鐵沿線屋苑,出入我都係揸車,如果依家香港唔係攪到咁,我會搬去貝沙灣
笑撚死
冇得救
俾我都揀港島 夠方便
人冇咁雜 冇事唔駛過海
青衣垃圾 好多嘢要出區買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞