合景悠活&世茂服務物管IPO討論區

361 回覆
4 Like 1 Dislike
HSBC世茂都唔開
睇黎真係俾晒螞蟻
銀行唔開孖=好打極有限
第一服務暗盤一開直接扮都唔扮直插, 物管股end game
連國配都有牛牛班散戶份,點會升到上去?
合景悠活及世茂服務
合景悠活今日孖展截飛,連續兩日被投資者「抽飛」,綜合6間券商,累計為其借出40.63億元,以公開發售集資3.1億元計,相當於超購12倍。其中於富途的孖展額由首日近30億元,昨日腰斬一半後,今日再減近3億,最終僅錄12.5億元孖展;在耀才亦遭大手「抽飛」,由原來的23億元減至15億元。

世茂服務招股反應已冷淡,今日更遭「抽飛」雪上加霜。綜合6間券商,累計為其借出33.78,以公開發售集資10.12億元計,相當於超購2.3倍,其中於富途的孖展額由單日大減10億元,最新僅錄11.8億元;在輝立亦被「抽飛」,最新借出6.8億元。

原來妖才都有得抽飛
見今朝仲話妖才合景悠活孖展金額無少到
物管股人踩人
間間內房都拆物管黎cap水
物管股人踩人
間間內房都拆物管黎cap水
啲大名上晒,仲邊有人買啲細。世茂還可以,但合景規模細,而且1813股東有實物分派,好多人第一日就出貨
認真有冇人試過妖才抽飛,想學?
剩罰息?
都唔係, 估計少人抽
驚你地孖到一褲都係, 無錢補倉
CAP水預左 連餐M記都唔預人地食下 寧願唔抽好過
物管股供應大增
供過於求
但世茂飛數仲少過合景
似乎好多人盲抽
少人抽咪好,當妖股咁炒
Exactly,你上黎cap水都算,少少油水都唔比d散戶撈下,咁唔厚道你抽埋我果份
路透旗下IFR報道,物業管理公司金科智慧部署下星期進行上市前推介,計劃集資7億至8億美元(約54.6億至62.4億港元)。

市場消息透露,物管股合景悠活(03913)將以招股價中高水平的7.89元定價,相當於明年預測市盈率23.4倍,原招股價介乎每股7元至8.13元,該股公開發售超購逾15倍,將觸發回撥機制,令公開發售比例將增至30%,預計於本月30日掛牌。
pe 23倍又唔算高wo, 佢咁都回撥???
呢D PE唔可信嫁啦
隻野市值唔低
同埋而家大部分物管係高位趺左30%-40幾%
clawback係招股書寫左會做
超幾多就要做嫁啦
我諗呢對孖寶好大機會破發
物管繼續插
應該穿硬招股價
咁多一手黨中
B組一褲都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞