Babymetal 討論區 3

1001 回覆
18 Like 2 Dislike

好想喺佢唱YAVA!嗰陣跟住beat扭佢耳仔
但之前唔係加返個新成員果個好似係之前唔知乜嘢組合成員🤔
係 但無咪的 伴舞
ching好色情
早期喺海外其中一首成名曲,希望可以喺日本國內多啲人識
今晚7點都有live
有野睇?
https://youtu.be/PSR96EnoNpU
啱先日本電視台直播
依家先知bring me the horizon出咗新碟(其實係兩個月前嘅事)

仲有首正嘢 kingslayer (feat. babymetal)
https://youtu.be/09Sk7r6SmP0
iTunes買左
呢隻歌勁正
Moa: ooo~ ya!
勁正
希望手足咪色情
得一句點色阿
oh yeahhh
射左
三個果陣成個組合平衡好多

而家少左個 但又要照舊體制隊型之餘又少左把聲

個感覺好怪

仲有唔明點解會愈黎愈metal

Babymetal 之所以特別係metal世界入面無baby

Baby色彩比metal壓制得太勁就會失去獨特性

自己覺得最好果期應該係第一次東京巨蛋果陣
睇下之後Yui-metal會唔會回歸/正名化Momoko,的而且確本身係兩個和音加跳舞

不過第二點介唔介意解釋得具體啲?同埋點解你會覺得愈來愈metal?
路人觀眾既感覺以前係 紅黑色+儀式感 + 中二故事+歌頌既化學作用

廣島二人場後想改變 但感覺搵唔到平衡點
多謝分享,我覺得還好啊,佢哋個故事「metal resistance」仲未完㗎,
下年武道館個show就係最終章,
衫方面轉色應該係迎合返故事,儀式近排就好似冇咁大型,
比較大型有live at the forum, legend metal galaxy (日本)

btw回應返第一個留言,冇記錯嘅話babymetal個製作人本身係重金屬迷,
佢創立babymetal係想將偶像/j-pop元素融合落metal到去創造一個新嘅metal sub-genre出嚟
(kawaii metal)
我諗「babymetal」呢個名都係咁樣出嚟,「baby」係一個「形容詞」,係指全新/初生嘅重金屬,有XXX元素嘅重金屬音樂,
「metal」先係主體,姐係一路以嚟佢哋都係製作緊重金屬嘅音樂/係金屬樂隊,
只不過有XXX元素咁解

有錯歡迎指正
佢地早年上唔到係咪因為年紀問題?
等熟悉嘅答 我都唔識
因為本身就係最好的平衡點(2010-2017),
2018年係迷失的一年。
2019年回到接近以前的平衡點,但向su側斜,
即使有新成員也不會回到2017年的平衡點,因為有刺。
Su: hey forum!!!!

估歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞