除咗penana同紙言,香港仲有冇本土又唔少人用嘅小說網?

38 回覆
4 Like 2 Dislike
連登大部份都甜故,非甜故嘅除非真係好出色,唔係都冇乜人關注
紙言呢個網就垃圾嚟
penana 上嘅小說多元化好多,但個介面唔係幾就手
除咗以上呢啲仲有冇其他選擇
其實連登仲有2個題材都好多人鐘意睇
係政治/愛情
除佐哩2種,就真係冇咩人支持
寫奇幻/武俠既巴絲,每幾個月就換新一批,堅持寫緊既,冇幾多個得到支持,仲有D題材獨特既,更難揾人支持
免費禁幾個制,連登仔都唔做

我個人覺得,小作者泥計,香港已經好過台灣,台灣仲仆街,小作者接近單機寫文
咁又唔怪得啲讀者嘅,就算小眾寫得吸引自然有人支持
唔係自恃題材獨特就要人一定支持,唔支持就孤芳自賞怪人地唔識欣賞
penana同紙言應該係目前主流,仲有一個比較少人用既叫tbc,人流少好多
香港地寫文,一冇平台,二冇讀者,都未計比錢睇既讀者
所以好佩服故台寫佐幾年既巴絲,真係好難
仲有一種題材都係多人睇
笑話
但係笑話係最難諗,因為一個笑話第一次睇係好笑,第二睇係回憶,第三次睇係無聊,除佐周星馳之外,絕少笑話翻睇係好笑
人口少,冇計
希望penana 搞得起,做起個平台,個手機app搞得更加好
平台搞起咗
完善到個收入方式,自然吸引更加多高質作者加入
PENANA 解決到手機版lag嘅問題,就真係唔錯,
見啲作者有成百訂,起碼都叫有啲收入先
台灣啲網唔係更多人咩?
巴打都岩既,一隻手打唔響,冇讀者,作者都有責任,連登故台都有作者堅持奇異風格然後冇讀者,我都忍唔住俾個正評,雖然 一句都冇睇過
出高質文成本高,又要速度快,要至少3000字一日先會多讀者,接近要full time寫呀,仲要免費一段長時間,哩個係HK既作者路。寫幾個好作品,正常創意都用得7788,一收錢就質素跌,然後俾人屌,個難度係高到讀者唔會明
後生既出文成本低D既,但係後生寫文又好難好睇 (已知例外係墨說,好野可以點名),戀愛故多,個人口味就唔鐘意戀愛野,所以skip

btw 我發現故台有作者癲到出哲學故,但係冇人睇...
我睇佐幾個破百subscribe既作者,筆歷幾年架喇,我check番,我估有幾年free佐,應該好辛苦下
留意我既用字︰係「小作者」
大作者去popo果D大網,寫垃圾都有人睇,個名做起佐,讀者自然來
但係小作者,去大網寫幾個月,read數可以係單位數,仲唔係單機感覺?
你話去其他地方,冇人流,仲死
咁去大地方又死細地方又死
或者自資出書,搏一下成名,但係我覺得買樂透易過佢

台灣有2000萬人,又話乜乜文化氣息高,到到想係文創路上往上爬,實際作者分享︰仲衰過HK
百訂即係有幾錢
我penana 有人打賞過
但要夠200 先有得提取
唔定架喎,都係睇有幾多個豪爽讀者想包起作者
大部份真係要一日內出幾篇先keep到啲讀者
但有時見到啲垃圾都好多人追就會好酸
不過有呢個需求自然就會有相應嘅供應
冇得怪啲讀者,只可以反思自己
https://www.penana.com/user/22380
你可以自己計吓
popo 係起點架?
google 佢個網
咁似起點啲子平台
當100個咁計,38x100x0.7 都二千幾
每日2000字
都好過起點嗰啲仆街作者
但呢條友算係penana 出名嗰堆?
聽講頂尖作者,喺連登依度出左名果批先有百幾人訂閱。
幾錢係作者set,每人當五六十蚊,每月都有幾千收入。但只係頂尖果d。

打賞就還好,只要d文寫得唔太爛就好易儲夠200蚊打賞。但識朋友同人social 都會打番出去。
penana D打賞算數喇,講真,都係一句支持,係第一步,作者都深明對支撐自己經濟係冇咩作用,作者都要食飯,但係賣字係好難揾飯食
都係一句囉︰多謝支持,就冇然後
有良心既讀者肯俾支持,已經好好,香港文創風氣係咁,冇計

想賣字賣到每個月有一個數目,出唔到金庸字數既一半/做幾年義工,唔好諗喇,正正經經打工喇
出唔出名就真係見仁見智,不過都好似出過書咁
之前睇過個post,出書好似俾皮幾兩皮出版社就有得出
好似有啲出版社專登咁水人出書
講到哩D,黃秋生講過既野,我開始好同意
你要知道︰創作路上,受眾通常係仆街黎
你愈有heart搞一樣野,通常都係冇受眾反應
反而尻整,回響更大
因為受眾唔想用腦睇創作,當娛樂既人佔多數
咁當得娛樂,自然唔想多用腦,咁你搞到幾有heart都冇用

想揾讀者賺錢,就要一定程度迎合一個咁既風氣
佢係一個台灣出版商既網站,以我所知係台資,但係太多人爭,小作者9成單機
以我認識︰佢係top架,同埋寫佐好多年,有固定讀者群,又俾時間同人social
小作者一開始同佢比,即係一投資就用巴菲特比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞