裝修預算有限「肉隨砧板上」? 裝修師傅狂講「信我啦」游說屋主改設計

56 回覆
1 Like 1 Dislike
個所謂師傅真係垃圾乜都唔識㗎喎... any facebook link?
咩石有咩分別自己上網睇已經大把料
你估30年前咩
btw現場造廚櫃好貴我都係搵人度尺訂

不少人成功買樓「上車」後,可能已用了大部分積蓄,不會有太多錢用作裝修。近日,有網民在 Facebook 一個裝修群組內以「肉隨針(砧)板上之信我啦!」為題,表示自己因裝修預算有限,卻被裝修師傅大力推薦於廚房使用雲石面,即使樓主以「太貴」為由拒絕,但師傅不斷以「信我啦」為由「強迫」樓主聽從建議。

‧不少人買樓後都會減少在裝修上的預算
‧有裝修師傅多次以「信我啦」強行要求樓主聽從其裝修建議
‧樓主感歎「第一次覺得有錢好過識人」

樓主分享其新居中的廚房設計,原本因預算有限而沒有打算選用雲石作廚房枱面,但熱心的裝修師傅卻大力推薦「識用一定用雲石!又硬又唔食色!」但樓主表示太貴,裝修師傅卻仍以「信我啦」表示可以做得到。到選擇雲石顏色時,樓主表示自己一定要選擇白色,師傅再次以「信我啦」指:「白色一定會食色....冇人用白色雲石做廚房枱面。」但由於樓主非常堅持,因此師傅則「搬出」雲石師傅的說話,指其設計如用人造石的話會「好用好多」。關心價錢的樓主詢問「價錢點計先」,當時師傅則以「唔洗補錢」回應。

後來,樓主欲改以石英石取代人造石,但師傅卻指「我呢隻石英得 2 分厚,雲石同人造石就 6 分」,希望樓主繼續選擇人造石,但樓主聞言後又表示還是想改用雲石。此時師傅則指「我揀嗰隻顏色嘅雲石只有 1.5cm 厚,人造石有 2 cm」,而樓主當時隨即啞口無言,坦言:「盲拳比老師傅打死....完全唔知點回佢」,感覺一切其實都是「掌握」在師傅手中,根本不容自己作選擇。

另外,師傅更以「信我啦」表示「洗手盆同洗衣機同一高度嘅話會好辛苦」並提醒樓主「洗手盆唔好買太大」。樓主聽從師傅告知的尺寸購買洗手盤回來後,卻被告知「鋅盤只可打直放,其實都好好用,你個位改唔到只可以打直」,但樓主卻質疑師傅的設計會一直撞到手,誰知師傅又突然表示「我依家幫你移過少少」,樓主隨即表示「鋅盤突然可以打橫放」,認為師傅一切「信我啦」其實都是非常不可信。

兩者相差約10cm

鋅盤擺放位置「唔就手」

肉眼可見鋅盤與洗衣機枱面高度有一定差距

鋅盤高度82cm

洗衣機枱面高90cm

樓主同時附上部分裝修圖,引來不少網民留言。有網民則嘲笑:「笑死我啦!我日後聽到人地講「信我啦」都係諗起樓主呢個po,引以為戒」、「信我啦,代溝呀。你應該同佢差幾十年」、「笑中有淚」。同時有網民質疑,「你係用家定係師傅先係用家?」、「係人都知石英石係最長壽命架啦。雲石耐左會食色同黃」、「趁未起貨 懸崖勒馬」。

網民留言

我都係轉載
良莠不齊既行業至撚麻煩
唔係大屋既話
好多人都唔用雲石
可能又係信唔知咩人介紹, 親戚黎既之類, 個廚房咁撚樣點用
廚房係物業用錢和極花心思地方,千變萬化,一個師傅就可以知道業主的要求?其實大部分業主都希望盡量省錢去裝修!當年和師傅對薄公堂就係師傅自把自維,自己也去學習裝修,知道裝修師傅的利害,雖然佢有賠償但浪費不少金錢和時間
通常 我個FD 有個師傅好好
我識得邊個邊個 做過好好
通常中伏
另外高低不平問題其實換過部飛頂洗衣機就得
其實要個業主幾唔理嘢先可以造到咁嘅裝修出嚟
都唔係既
有人介紹都好過係出面搵c fu
大前題係有個樣板係度先
師傅和業主溝通出問題,我係過來人,業主太理想化而師傅不懂迎合業主,㕑房要配合女主人的煮食工具、高度及喜好枱面的顏色和習慣,牆身磚、抽油煙機、廚櫃等等,來去及去水位,如果加濾水又多一個,電制位置等,如果經濟許可,有設計平面圖就位置、規格、材料等要求在合約上,如有改變,白字黑字雙方同意有關要求、金額或交貨日期,你懂的
反而覺得係依家多垃圾師傅,先搞到業主要理好多野,成日上去監工
我裝修個時上過一兩次擺抵野飲就走,慶幸都無出問題。
去水是否有fall 水~斜位去水而不會積聚污水,因為需要打石屎2-3吋㗎!廚房、廁所是否有防水?有冇熱水到洗菜和洗手間?水電係要日子久才發覺,所以咁辛苦都要睇實,零和遊戲呀!
我prefer度尺訂造因為真係會出晒圖
不過我經驗出左圖都會同成品有出入
現場造就更加係,好多時都要師傅即場執生
所以啲人請設計公司就係多個人監工,當然質素另計
垃圾師傅係多,但垃唔垃圾都prefer要上密啲
這個師傅知道你喺識嘢,我太太的好朋友就被水多咗差唔多一倍價錢,女人仔忍住俾錢,佢曾經希望我監工,因沒有詳細說明材料、標準要求、規格等,知道肯定出事
正常訂造櫃c fu會叫工廠出圖
有晒尺寸同間隔你睇
試過你就會知道,我之前什麼都不懂,只係知道要完美,跟本無能力怎做一個自己的安樂窩,尤其係廚房、廁所的安排和設計,而家想買個toto 廁所塔都因水電、高、低咀不能配合而放棄
我今年年頭先裝修完
同個c fu算幾夾
整泥水果陣仲問我洗唔洗整多條淡水喉for 日式座廁
係我老婆話唔搞先無整
而且上網睇完裝修既術語, cfu咪知你識野唔會亂呃你(呃少d 咁解)
而家我家嘅廁所因漏水而將會更換,因年紀大而要求簡單就是,街外的隔氣、涼衫架而搭棚,剛剛完成,安樂窩係要保養及維修
雲石咁脆做廚房枱面會唔會剁剁下肉餅斷左
好大有機會,是否有石屎台加鉄枝入牆身,好少人用雲石做廚房枱面,食物湯和污跡會積聚石隙,十幾年前用韓國石英石,價錢200/呎以上,修邊和棋子擋水加埋都唔少錢,已經枱面全花了,都係用麻石最好,但顏色選擇不多😀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞