我阿媽迫我揀呢間裝修公司……

489 回覆
1191 Like 98 Dislike
阿仔 大個喇 申請公屋自己住啦
部電視擺位 鐘意戲院式視覺距離?
好核突
冇錢就咪撚裝修
見到啲相不如瞓街算
講真就咁睇佢啲收口同裝修做得真係唔算差
是是正正起到貨
話明有設計師你唔鍾意佢就係要湊到你鍾意㗎啦
樣唔樣衰好似係自己問題黎

睇完呢個po終於明點撚解啲啲人話住家裝修最難做
個石地做乜9.....用仿石磚啲紋仲好過佢
果幾條線......
咁點先得
呢間大概幾大?
326呎左右?唔同屋唔同,但新公屋一房大約300呎
好難攪喎,又係騎呢裝修版,啲位全部錯Q哂,同我嗰間有得輝,話佢無時間接你生意,做咗一定後悔,呢啲嘢用10年以上,搵過好啲嘅師傅好過搵設計公司,我就係後悔搵裝修設計公司,錢使咗啲嘢唔啱位仲要搵人執過哂
如果自己冇idea 點整,咁個裝修越簡約越好

地下鋪淺色木紋磚或無縫地板,牆油米色,盡量少做入牆櫃。廚房廁所上網search 下人哋做得靚嗰啲。裝修零設計,靠傢俬配搭
實現願望用努力
實在做事用臂力
若善用潛力
一分一刻一招一式
一揮一擊一百倍威力
有班人完全無idea
求其揀料
師父話咩就咩
最後出事賴師父
又有一班毫無概念
亂比idea
明知不可為而為之
最後出事又賴師父無講
又有一班人叫人地屋企有咩
自己又想有咩
但又唔知自己屋企做唔到
格硬要做
出事一樣賴師父無提
其實入d裝修group睇
好多時出事個業主都好大責任
但好多時都無賴個師父
老實講
無業主confirm師父點敢亂咁做
亂咁做點收錢?
如果師父真係無跟你意思做
你又點解要比錢?
點解整係識上裝唱人?
有做呢行既大家都知咩料啦
出事都係開post 賴師父先岩
個裝修有陣公屋味
跟你咁做仲要平一半以上
個廳如果換左地磚同牆其實都ok既
呢啲假雲石磚完全一樣Pattern真係好核突
最好笑明明係唔識係度扮晒designer咁
大佬呀
師傅同designer最大既功能
只係幫你解決問題
或者改善個情況
自己心入面冇個指標
睇人地既profo唔啱自己心水就話人地無料
其實自己連判斷人地有冇料既資格都冇

都係果句
有designer咪唔啱執到啱lor
得罪講句呢班人話知佢幾有藝術風格都係跟客要求㗎姐
你唔啱睇最弊實際用果個鍾意呢
唔鍾意仲要發板俾錢就好似自己樣衰多過間屋樣衰
同老母講:熟人裝修先唔好,驗收後發現造工差用粒渣想屌人返工都唔好意思。搵外人嚟做,應該返工重做就直接講,想屌師傅亂9咁做就盡情屌。

唔係講笑,我個廁所一年整咗3次先整翻好。熟人整的話應該又係要課金另外再搵師傅整過
朋友熟人裝修一定會中伏
加上成個感覺好娘
又張似監倉 另一張又似靈堂
搵裝修最緊要老實呀

設計啲野有主意就同師傅溝通下
個洗手盤真係笑出聲,點用
次次控埋去洗碗唔係腰酸背痛就係周地濕曬
FB彈咗個suggest出嚟 垃圾晴報報咗樓主個Post
個牆真心核突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞