[日本語会話] 想練日文傾計就入黎啦~

531 回覆
17 Like 3 Dislike
どうも 皆さんこんにちは
夜露死苦

イギリスの大学で心理学を勉強していますが、 将来は日本で就職したいと思いますから、同時に日本語も必死で勉強しています。
邊有錯

Sorry
你個邊幾點?

我住係香港而家4點

留學幾年前既事啦而家做緊野啦

之前個邊留學讀咩
番黎係唔係做番個邊野?
以為你係日本添
Ps 心郁郁有d想過去留學

大學exchange過去
都係學日文咋
同埋學左點同o架妹溝通囉

我而家做緊日資 雖然唔鍾意日資但都冇計得呢行搵到食

其實留學幾好架
又可以識到朋友啦
又可以了解多d佢個民族啦
又可以體驗唔同日本文化啦

我就係因為留完兩次學所以唔想係日本做野同埋唔鍾意日本人

留兩次學咁好既
我想問係香港識日文打日資公司工通常係咩行業多?可唔可以講多啲?

第二次係拎獎學金去
有少少出cheat成份但代價係year5先grad

其實香港日資咩都有咁滯
由政府(領事館,縣政府事務所)銀行(三菱,三井,みずほ)電子(panasonic)食品(各大餐廳)超市百貨(aeon,sogo)物流(yamato)會計師樓律師樓consultant雜誌報紙等等
另外仲有好多係新公司得一個日本老細同你既蚊型公司

所以成日都比人問識日文可以做咩
其實係咩都可以做睇你想做咩
同一個普通大學畢業生冇分別
分別在於我地做野用日文
所以其實都係乞食科,只係一定唔會餓死咁
我地系畢業撈得掂既去到最後都係自己創業做老闆or做外資

如果政府類既位會唔會好難入?有啲興趣
邊有錯

Sorry
你個邊幾點?

我住係香港而家4點

之前個邊留學讀咩
番黎係唔係做番個邊野?
以為你係日本添

都係學日文咋

其實留學幾好架
又可以識到朋友啦

留兩次學咁好既
我想問係香港識日文打日資公司工通常係咩行業多?可唔可以講多啲?

第二次係拎獎學金去

其實香港日資咩都有咁滯
由政府(領事館,縣政府事務所)銀行(三菱,三井,みずほ)電子(panasonic)食品(各大餐廳)超市百貨(aeon,sogo)物流(yamato)會計師樓律師樓consultant雜誌報紙等等

分別在於我地做野用日文

between,真係好詳細
どうも 皆さんこんにちは
夜露死苦

イギリスの大学で心理学を勉強していますが、 将来は日本で就職したいと思いますから、同時に日本語も必死で勉強しています。

じゃどうしてイギリスですか?
邊有錯

Sorry
你個邊幾點?

我住係香港而家4點

之前個邊留學讀咩
番黎係唔係做番個邊野?
以為你係日本添

都係學日文咋

其實留學幾好架
又可以識到朋友啦

留兩次學咁好既

第二次係拎獎學金去

其實香港日資咩都有咁滯

分別在於我地做野用日文

入就唔難
不過唔好旨意有得升(日本人本身唔信外國人,仲要政府點會比你坐大post)
但就一定穩定囉特別係領事館
有d post 直情係hea到可以係咁秘撈搵外快
如果有心創業但又要穩定資金收入支持生活開支其實係一個好好既選擇
邊有錯

Sorry
你個邊幾點?

我住係香港而家4點

之前個邊留學讀咩
番黎係唔係做番個邊野?
以為你係日本添

都係學日文咋

其實留學幾好架
又可以識到朋友啦

留兩次學咁好既

第二次係拎獎學金去

其實香港日資咩都有咁滯

分別在於我地做野用日文

入就唔難
不過唔好旨意有得升(日本人本身唔信外國人,仲要政府點會比你坐大post)
如果有心創業但又要穩定資金收入支持生活開支其實係一個好好既選擇

香港地創業邊有咁容易丫
點溫50音有效率?
叫人簽名
本書寫"ここサインをおねがいします"

如果個轉做又啱唔啱?
點溫50音有效率?

死背
邊有錯

Sorry
你個邊幾點?

我住係香港而家4點

之前個邊留學讀咩
番黎係唔係做番個邊野?
以為你係日本添

都係學日文咋

其實留學幾好架
又可以識到朋友啦

留兩次學咁好既

第二次係拎獎學金去

其實香港日資咩都有咁滯

分別在於我地做野用日文

入就唔難

香港地創業邊有咁容易丫

所以要有份hea工維持到生活
至少創業個邊賺唔到都唔會死先
叫人簽名

如果個轉做又啱唔啱?

唔得
に表示動作作用方向→叫佢簽去邊度
で表示動作進行場所→叫佢個人喺邊度簽
如果指住張紙叫佢ここでサイン既話會變左做叫佢企/坐上張紙度簽名
咁對方就會黑人問號

當然你係外國人既話人地會get到你用錯助詞都唔會唔明你講咩既
叫人簽名

如果個轉做又啱唔啱?

唔得
如果指住張紙叫佢ここでサイン既話會變左做叫佢企/坐上張紙度簽名
咁對方就會黑人問號

當然你係外國人既話人地會get到你用錯助詞都唔會唔明你講咩既

對方會以為係高壓推銷要人即場簽
無乜正式學都叫做勉強識睇識講少少
但係咩文法個啲就完全唔掂
係唔係要拎起第一本大家的日本語黎學番會快啲
LM
日本在住學緊

但覺得自己學得好慢
日本在住學緊

但覺得自己學得好慢

我都好想攞幾個月unpaid去學吓,奈何已經讀緊pt deg
日本在住學緊

但覺得自己學得好慢

係日本住一定最快啦
出街去邊都聽到日文潛移默化點都好過我地係香港死背爛背
叫人簽名

如果個轉做又啱唔啱?

唔得
咁對方就會黑人問號

好似明明地
唔該巴打
日本在住學緊

但覺得自己學得好慢

係日本住一定最快啦
出街去邊都聽到日文潛移默化點都好過我地係香港死背爛背

最慘我做野全英文

黎緊諗住去報D日文course讀下會話
https://t.me/Momohaha
唔該巴打

留名
學左一年日文
無乜正式學都叫做勉強識睇識講少少
但係咩文法個啲就完全唔掂
係唔係要拎起第一本大家的日本語黎學番會快啲

一開始報班比較好,起碼唔識可以即時問
Telegram持ってない
點溫50音有效率?

死背

用中文字源記會易啲
我用咗4,5日背都已經ok
一開始讀得慢無乜所謂
睇多咗就會熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞