[日本語会話] 想練日文傾計就入黎啦~

531 回覆
17 Like 3 Dislike

求add
啱啱開始學
片仮名 都仲未背熟 好似腦退化咁

唔好放棄治療

想請問淨係識50音有冇邊本教科書岩自學
我去書局搵過大家的日文語初級 但淨係得日文練習既 一句中文都冇

識左50音之後應該上下堂..有野唔識都可以有老師問下MA
不過如果堅持唔上堂的話, 可以上淘寶淘幾本日本初級的書..一定有中文(如果你唔介意睇殘體的話)

有冇書名
我都好想好想上堂,覺得係要上堂先迫到自己學落去,但返工時間唔定....
唉,其實我就黎想resign份工搵過份9-5工然後去上堂學日文

如果巴打真係有心想學我可以教
1on1時間可以夾(我正職返平日9-6)
仲可以比個連登折你

利申:n1 中大日研grad 住過兩年日本 其中一年係慶應exchange 兩年前開始pt教日文 而家仲有兩班學生total 7個人

有少少興趣,你上門教?

可以上門又可以starbucks
不過我教學係重發音練習所以一堂基本上學生會keep住係咁講野
怕尷尬就建議上門

見係連登巴打我可以試教一堂半堂真係覺得ok有興趣先正式上都得

中大日研唔錯
日本語好似普普通通
不過charles chen sensei 教得幾好

佢教minor既?

教日本語minor
啱啱先讀完 chen sensei嘅 new practical japanese 2
嚟緊暑sem讀KONG Sung Tak 嘅3,4
唔知好唔好
星期一至五嘅一點至五點

chur, 好人, 多自己material

有預感嚟緊兩個月會仆街

盡跟啦
其實中大日研預設既真係教得唔太夠
特別係佢本書...
佢既chur其實對學日文有唔少幫助

而家係咪都係用同major一樣個本?
係既話因為個本係for major讀完再take暑sem n2對策教埋n2之後去日本exchange
所以教d野其實好簡單
仲要以前係一年內教晒內容一定唔會多

我係老鬼
但睇死日研department本書千年不變啦

yesyes
依家仲講緊啟德機場

唔撚係呱
仲有冇教ワープロ呢d廢中廢老先會識既產物

我屌
係日文1頭幾課嘅字

反佢枱啦

果陣用英文學
真係屌出聲

下點解會係英文

個老師係日本人
淨係識英文
仲要救得麻麻地
嘗試用有限嘅中文去解釋
搞到1999
仲記得佢話わたしは個は係中文嘅"是"

原來minor係咁既慘況
啱啱開始學

唔好放棄治療

我去書局搵過大家的日文語初級 但淨係得日文練習既 一句中文都冇

不過如果堅持唔上堂的話, 可以上淘寶淘幾本日本初級的書..一定有中文(如果你唔介意睇殘體的話)

有冇書名
我都好想好想上堂,覺得係要上堂先迫到自己學落去,但返工時間唔定....
唉,其實我就黎想resign份工搵過份9-5工然後去上堂學日文

仲可以比個連登折你

利申:n1 中大日研grad 住過兩年日本 其中一年係慶應exchange 兩年前開始pt教日文 而家仲有兩班學生total 7個人

有少少興趣,你上門教?

不過我教學係重發音練習所以一堂基本上學生會keep住係咁講野
怕尷尬就建議上門

見係連登巴打我可以試教一堂半堂真係覺得ok有興趣先正式上都得

中大日研唔錯
日本語好似普普通通

佢教minor既?

教日本語minor
啱啱先讀完 chen sensei嘅 new practical japanese 2
唔知好唔好
星期一至五嘅一點至五點

有預感嚟緊兩個月會仆街

盡跟啦
特別係佢本書...

係既話因為個本係for major讀完再take暑sem n2對策教埋n2之後去日本exchange
所以教d野其實好簡單

我係老鬼

yesyes
依家仲講緊啟德機場

唔撚係呱

我屌
係日文1頭幾課嘅字

反佢枱啦

果陣用英文學
真係屌出聲

下點解會係英文

個老師係日本人
淨係識英文
仲要救得麻麻地
嘗試用有限嘅中文去解釋
搞到1999

好彩嗰時我都識少少先無俾佢老點
啱啱開始學

唔好放棄治療

有冇書名

仲可以比個連登折你

有少少興趣,你上門教?

怕尷尬就建議上門

中大日研唔錯
日本語好似普普通通

佢教minor既?

教日本語minor
唔知好唔好
星期一至五嘅一點至五點

有預感嚟緊兩個月會仆街

盡跟啦
特別係佢本書...

所以教d野其實好簡單

我係老鬼

yesyes
依家仲講緊啟德機場

唔撚係呱

我屌
係日文1頭幾課嘅字

反佢枱啦

果陣用英文學
真係屌出聲

下點解會係英文

個老師係日本人
淨係識英文
仲要救得麻麻地
嘗試用有限嘅中文去解釋
搞到1999

講得呢句就drop得啦
啱啱開始學

唔好放棄治療

有冇書名

仲可以比個連登折你

有少少興趣,你上門教?

怕尷尬就建議上門

中大日研唔錯
日本語好似普普通通

佢教minor既?

教日本語minor
唔知好唔好
星期一至五嘅一點至五點

有預感嚟緊兩個月會仆街

盡跟啦
特別係佢本書...

所以教d野其實好簡單

我係老鬼

yesyes
依家仲講緊啟德機場

唔撚係呱

我屌
係日文1頭幾課嘅字

反佢枱啦

果陣用英文學
真係屌出聲

下點解會係英文

個老師係日本人
淨係識英文
仲要救得麻麻地
嘗試用有限嘅中文去解釋
搞到1999

講得呢句就drop得啦

我想minor
有無Group嘅Link?

比TEL ID我呀

好多中大既師兄弟
我都係暑sem 日文3 4然後直接n2對策年尾考n2既人
好多中大既師兄弟

最後一個elective除咗n2對策仲讀咗咩?
好多中大既師兄弟

我讀左三個
n2, spoken japs 同 business japs
有冇啱啱自學既想交流下

唔好放棄治療

有冇書名

仲可以比個連登折你

有少少興趣,你上門教?

怕尷尬就建議上門

你係男定女
同埋教材洗唔洗我自己買?
好後悔以前讀中大咁得閒冇take日文elective 依家覺得好蝕,果陣淨係take左UGEC imaging japanese society,覺得勁有興趣,但都爛爛地grade,比d識日文既同學屈左機
好多中大既師兄弟

我讀左三個
n2, spoken japs 同 business japs

好多中大既師兄弟

我讀左三個

如果有睇開動漫 spoken japanese 完全無難度
有一堂仲直接拎柯南做教材
商業日語唔好以為好恐怖 其實只係一堆敬語要你背
背句型語氣
好多中大既師兄弟

我讀左三個

背句型語氣

我驚n2搞唔掂
不過spoken japanese同business japs workload大唔大?
好多中大既師兄弟

我讀左三個

背句型語氣

我驚n2搞唔掂
不過spoken japanese同business japs workload大唔大?

其實n2個試好簡單
N2個course應該chur過N2個試唔少
畢竟佢想確保你pass點都教難d
好多中大既師兄弟

我讀左三個

背句型語氣

我驚n2搞唔掂

其實n2個試好簡單

佢一開始都講明 無可能係3個月教曬所有野
所以學習流程係先自己睇學一次
然後上堂佢會講返最confusing既重點
其實都係靠自己
好多中大既師兄弟

我讀左三個

背句型語氣

我驚n2搞唔掂

workload 兩科都細
每個禮拜覺一份聆聽only
仲要準時交就有full marks
好多中大既師兄弟

我讀左三個

背句型語氣

我驚n2搞唔掂

其實n2個試好簡單

佢一開始都講明 無可能係3個月教曬所有野
所以學習流程係先自己睇學一次
然後上堂佢會講返最confusing既重點
其實都係靠自己

n2 6000個生字
暑假要努力了
好多中大既師兄弟

我讀左三個

背句型語氣

我驚n2搞唔掂

workload 兩科都細
每個禮拜覺一份聆聽only
仲要準時交就有full marks

諗得過
初學揮手
去到動詞名詞形容詞轉唔同形,例如て形辞書形普通形等等就開始勁亂錯哂....

各位有冇學習方法可以畀我參考一吓?定都係死背?

動詞轉換個形就冇得唔記架啦
即係否定形係+ない,ます形係+ます呢d一定係靠背
至於動詞本身點變就溫熟下面兩個point就得
①熟晒點分一段五段動詞
②熟晒50音圖(即係知る轉去あ段係ら,轉去お段係ろ咁)
基本上就冇問題

例如我見到はじまる要轉否定+ない
五段動詞る轉去あ段→ら→はじまらない
見到はじめる轉否定
一段動詞唔要る直接+ない→はじめない

イ形容詞就基本上轉都係唔要個い加其他野,除左記都冇乜辦法

唔該哂你回得咁詳細!
返工冇咁忙時真係要認真温返書....
求入group, tg: cap06

感謝~~~~~~
初學揮手
去到動詞名詞形容詞轉唔同形,例如て形辞書形普通形等等就開始勁亂錯哂....

各位有冇學習方法可以畀我參考一吓?定都係死背?

動詞轉換個形就冇得唔記架啦
即係否定形係+ない,ます形係+ます呢d一定係靠背
至於動詞本身點變就溫熟下面兩個point就得
①熟晒點分一段五段動詞
②熟晒50音圖(即係知る轉去あ段係ら,轉去お段係ろ咁)
基本上就冇問題

例如我見到はじまる要轉否定+ない
五段動詞る轉去あ段→ら→はじまらない
見到はじめる轉否定
一段動詞唔要る直接+ない→はじめない

イ形容詞就基本上轉都係唔要個い加其他野,除左記都冇乜辦法

唔該哂你回得咁詳細!
返工冇咁忙時真係要認真温返書....

唔洗客氣
有咩唔明可以再問我會盡答

不過我自己個套concept可能會同出面教既有少少出入
我會盡力講易明d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞