Pokemon玩具討論 #5

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
真呀之後長出長有等緊隻竹蘭
咁我都真心唔明你諗法喎

照你咁講 咁個二手市場個價點定出黎?

其實咪就係由一批hold住啲貨既炒家定出黎

我亦無話你跟番人地個炒價賣唔得
係人都想賺錢
只不過唔好比人踢爆炒價賣就話咩跟錯炒價咁柒囉

架仔個市場 香港個市場又好 唔關人事架
你知道件玩具買番黎幾錢架麻 你話自己唔係炒家咪原價+運費放番出去囉 理鬼班炒家賣幾錢咩

同埋後追好貴呢個term係有呀 咪就係因為有炒家先有呢個term囉
一件玩具擺係到一排 貨源少左 無穿無爛 賣番出去
高過定價 我接受呀 鬼叫自己想要咩係咪先

但你高過定價賣出去 都可以話稱唔上係炒
咁你價值觀又的確同我唔同喎

咁點解大量買個啲人高過定價賣就係炒呢
你個天秤都幾斜下
iPhone 個類一出個陣一大班人去搶
炒個D一人手揸幾部 之後令到/ 營做到貨源唔夠咁
短期內推/炒高晒個價咪炒

玩具/ 收藏品類 日子耐左, 相對受歡迎/ 稀有既 價錢會升高係定律喎
極端D講 1960年代既超人玩具 原價50yen 去到2020年 保存狀態良好既賣50000yen
你又覺得算喎算係炒?

想知道有冇ching知道邊度有得抽d個系列?
香港有得訂未
我個女已經有一set大頭公仔蛋加一set毛公仔,
唔知重想唔想要呢?
樹5(楓葉)邊到已經有得抽?
係現時點見到成棵display 但好似冇得抽
香港邊度有得訂呀
我早幾日見到奇趣有
呢套好高質 啲色好出
想問下各位巴打知唔知邊度有食玩進化石買
炒狗死全家
真,以後唔敢賣野俾連登仔
貴又好平又好都唔賣了
廢事又俾你狙擊
尤其是啲毒L記仇記足記一世
搵日上黎你屋企飲杯茶
五月有賣 不過唔係抽 係逐樣賣

想問 Pokemon Center 啲 Pokemon Fit 係咪會 keep 住出新㗎?
短期內就叫做炒
長期就唔叫炒係咪?

50yen變左賣50000yen
都唔叫炒

咁呢到或者FB所有賣咩立體圖鑑個堆係咪都唔算叫炒?
好似有D難一刀切分長短期
定用口罩呢類 “消耗品” “有替代既野” 做例子會清楚D

都係個句 價值觀唔同根本冇得傾
我覺得我個情況唔算炒其實冇問題
你覺得高於定價=炒都冇問題
你可以去鬧埋D買賣古董玩具既做炒狗

當最後順便問埋你
假設你執屋執到件野想清位賣出去
原價$100, 二手回收店收$150, 網上/ 街舖平均賣$200 有人要
你係咪都會堅持一定只會賣$100?
個人認為炒唔炒係睇入貨心態
如果只係因為有利可圖就入
咁咪炒囉

儲落升左值 同 扮玩家平收玩具轉個頭就賣
本質上唔太同
自問自己他日要脫坑都係跟市價
你買完果款figure,多人想要,渴市,然後升值
我再原價賣俾你好無?

利申:
真係試過有人同我收1,000HKD既Figure,我照原價400賣
然後俾人狙擊我係炒狗,以後唔益連登仔好過
自己心安理得就得

亦希望各位買野時做下功課格下價
起下個賣家底
唔好成日幫炒家收蟹貨回血
變相助長炒家
你用個啲例子好似無咩關係 因為玩具應該唔算係消耗品吧

同埋其實你好似誤會左我既意思
我一開始斟酌既問題係 話你咩叫跟錯炒價

你話跟市價有咩問題 咁你答唔答到個市價係點定出黎先 由邊個定出黎個價等如而家個市價?
好多時你而家見到有升值既玩具 都係由班炒家一手一腳托出黎
咁你跟呢個價賣 其實無疑你都成為左一個炒家架喎
所以我想指出既野只係想講 你要跟呢個所謂市價賣無問題 但唔好想賺錢又要拎光環
而唔係講緊點先為止炒

所以我當然唔會去鬧買賣古董玩具店既人 你都識講人地做買賣 買賣唔通同你講心咩 緊係低買高賣出去架啦
如果呢班人你都唔覺得佢係炒家 咁唔係價值觀唔同了 可能係你價值觀直頭有問題

你條問題我可以100%答你 我緊係200蚊賣啦
我都無話自己唔係炒家 有錢咪賺
但我唔會用咩跟錯價賣而去掩飾自己想賺錢呢樣野咁老土
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞