點解咁多人話塔散好過一體水

163 回覆
2 Like 21 Dislike
自己用u都唔會用10年,有錢咪買水,無錢咪風
用be quiet 隻dark pro 4設計有預頂ram

不過冇錢先諗塔散但都冇錢,點解唔買單塔就算
我本身用賊船360 壓9900k 不過而家都想轉返搭散 大家有冇咩介紹?
aio條喉咁柒
上水緊係硬喉custom loop
用過D15同360 aio
100%肯定360 aio好過D15
用D15張display card同其他野會熱埋
分別都幾明顯
用D15張display card打一輪會降速
360 aio唔會
完全睇唔明D15有咩好過360 aio

當然你話open test bench既話D15效能緊係好
邊有塔散同360打得
冇都大到你唔想裝
我本身用賊船360 壓9900k 不過而家都想轉返搭散 大家有冇咩介紹?
邊有塔散同360打得
都大到你唔想裝
水冷冷排點裝好
裝頂抽出 食顯示卡熱力食到應一能
裝前抽入 熱風直吹顯示卡/HDD
冷排d 鰭片食
變相cpu散熱變慢 所以cpu熱咗
未必抽得切咁大量熱力
點都有d積熱
yes
但水冷我怕水溫太高 會爆管
怕高溫,用360就ok
機箱入唔夠冷風
乜冷都無用啦
1. 個問題而家叫好啲, 啲廠商開始出啲唔係對稱, 歪少少嘅塔, ram大大舊散熱片rgb 都冇問題, 除非你有米到用兩邊都有ram slot 啲板

btw, 一體水真係維修保養嘅問題, 壞左你未必睇到, 有時銅鋁, 或者微生物嗰啲起左反應積係入面你唔知
https://www.youtube.com/watch?v=nttKqzQiZEo
如果激超 + 加上冷排D 唔係裝機頂既話
AIO入面D水會蒸發得好快, 2年之後會開始效能degrade
我無法容忍部電腦入面有液體組件。
360同280差唔差得遠?用緊賊船115i有啲想轉rog360 依家冷排放頂 放隻手落去都唔係好feel到佢抽緊風出黎
漏一次水你就知點解咁多人話塔散好過一體水
你試下cpu fan 開大力啲,再感覺唔到就上貓扇落360
你用d15加張2080ti感受下乜叫暖爐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞