點解咁多人話塔散好過一體水

163 回覆
2 Like 21 Dislike
如果我攞普通240一體水同隻大既塔散比,大家既散熱鰭片差不多,大家都有兩隻風扇,但水冷既冷排係機箱邊對住外面喎,機箱外點都低温過裏面,其實差過塔散既原因係邊?
水冷比較易壞
塔散用到你死仲未壞
散熱計 一體水係好過塔散
但塔散唔洗保養 一用可能就頂到10年

一體水耐左啲水始終會蒸發 幾年要換一次
仲有一體水會有漏水風險
水係poor heat conductor
要靠水泵泵郁啲水先得
個泵on99嘅話你個冷排幾大、吹幾勁風都冇L用
偏偏一體水個泵就唔算難壞嘅
仲未計漏水同水份自然氣化消失
其實aio加水難唔難?
我都有d擔心
一部機我預佢可以戰6-8年
因為佢地窮,買唔起360一體水冷
低階一體係唔會好過高階塔散
講千以下架話塔散係好大機會好過一體

不過一體水上到240排開始就塔散追唔到
仲有一樣咁大舊野你塔散要固定主機板容易令主機板變形+可能要大機箱
一體水就大不了冷排放埋出機箱
N記30系卡,連非公都玩鳩塔散撚
開個窿吹d熱風去塔散風道
N記係咪收左AIO廠錢

ROG個隻龍王360AIO算係貴得有道理,水冷個陣又加把風扇吹幫手吹Ram 、供電其實都幾有遠見
好似得龍王同arctic 有風扇仔吹下vrm

我用緊果隻塔散 2008出
用到呢加都好夠壓3900x
風扇就真係進步得多
gamer nexus已經測過幾乎無影響
咪on9
我部搭散轟轟聲都未怕
勁過大部份240, 接近280效能
一個散熱佔你底板7成
點樣唔勁
打理容易 性價比高 兩者有自己嘅佔位concern 唔同機箱會岩唔同散熱 對普通人黎講 用塔散會減少好多麻煩
合理風路下 唔太會怕熱積係機箱內
YT 大把片
之前用緊,叫左幾個fd買
依加用緊360水冷
龍王係咪貓頭鷹風扇個隻?
itx板得四粒鏍絲,咁大個會唔會跌落黎?
用緊matx箱
最近砌機用緊、兩個注意地方
1.個塔散有機會會頂住ram最左邊個slot, 有heatsink 既ram 入唔到。
2. 圖係比你睇掛兩把風扇、但最前面果把會比左邊數起第二條ram slot 既ram 頂住而要掛上少少。要睇番個箱闊度會唔會關唔到門。不過說明書都話只掛中間把風扇都ok 的
最近砌機用緊、兩個注意地方
1.個塔散有機會會頂住ram最左邊個slot, 有heatsink 既ram 入唔到。
2. 圖係比你睇掛兩把風扇、但最前面果把會比左邊數起第二條ram slot 既ram 頂住而要掛上少少。要睇番個箱闊度會唔會關唔到門。不過說明書都話只掛中間把風扇都ok 的
d人話依隻會頂ram?買之前點知頂唔頂?
搞到間間信仰廠AIO都跟佢玩冷頭加mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞