求救!3900x + x470無法用到4條RAM

90 回覆
0 Like 6 Dislike
就係好古怪
我屋企呢啲古怪組合都開到機
有乜理由2x8會開唔到
更新下bios 但唔好上最新果個

Version 0805
都開唔到機
拿埋板U ram 去中田試清楚囉
好好利用bios flashback button
寫明DIMM X4 Boot唔起.
拎去代理維修啦.
RAM slot就係A1 B1 A2 B2

得A1 B1, A1, B1 呢三種著到
逢親插左落A2 or B2就著唔到機
用返2600又著到
BIOS都upgrade downgrade過幾次,冇一次work
撘單問一個差唔多嘅有趣情況。

有塊舊版間中攞嚟試嘢同玩嘅 (lag775)
前排幫佢配嘅硬碟上咗 win 10 之後發現好搞笑地淨係用到一隻一直配開佢嘅舊 HDD。

用SSD / 俾隻新嘅1T HDD 佢都淨係認到隻碟但用唔到, format 唔到 。 其他機format 完過去,一讀就寫入失敗跟住變返 raw ..........

原來 呢啲舊bios底板 都有咁忠貞㗎
唔肯貪新忘舊。
btw ,win 7 嘅話間中無事。分唔到係 bios 定 windows 問題。

諗緊如果果隻舊HDD 收咗皮,呢塊板會唔會恂情

有無師兄有類似情況見過?
reset過,又upgrade又downgrade過都唔得
neo系列同rgb系列試左插2/4冇事?
插3900x 無論點插都只可以插1/2
3/4有野就唔著
唔好信連登仔啦,搵啲專業人士check好過啦,ram唔同model就著唔到呢啲咁戇尻嘅說話都講得出,你仲信
揾ashop幫你試
記得facebook Inbox左先
有冇入bios較過dram timing

我自己amd用緊3條ram, 共兩個model
同牌子唔同model
原本都著唔到

之後我記低每個model啲amp timing setting
拎每項最高值,抱住幻想可以兼容曬兩個model
再手動set返
就好彩開到機

btw講明先我原本係買孖裝壞一條
再買新孖裝插,然後無聊先試下可唔可以插埋未壞個條落第三個槽用埋佢
先會變成ram*3仲要唔同model呢啲玩命組合
千奇千奇千奇唔好學

利申MSI b450 2600
ram
3200 16-20-20*2
3200 16-18-18*1

最後係三條都上咗16-18-18
不過第三條應該係行single channel
唔知點check,只係check到另外兩條都仲行dual
第三條插a2定b2我記得係冇影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞