求救!3900x + x470無法用到4條RAM

90 回覆
0 Like 6 Dislike
但明明肯定試過
慣左手勢係上24
搞到唔敢再diy
好恐怖
用咩bios version
未開過機
Fd果部就最新
睇下ram金手指指接觸不良 重新插過
雖然冇咩可能
但照整
因為新果部都係咁
我諗全新唔會接觸不良掛
重新插過 一定要2 4
你意思話
4X8
新舊底板都Boot唔起?
最簡單check 底板RAM QVL list
冇寫明你Set RAM DIMM X4你Boot唔係機會極大.
我認為砌Intel平台同AMD平台最大分別是AMD平台買RAM前,你一定要查清楚自己用緊的底板是否兼容你想買果條RAM。
我自己用緊AMD Ryzen 9 3900x + Asus ROG Crosshair Hero Viii配G.Skill Trident Z Royal DDR4-3200 4x16GB一樣開到機無問題
2x8 , 新舊都開唔到
有喺入面
咩板?😂😂😂
Rog b550
唔好問點解呢塊
因為機主想平又atx 又有wifi
舊果塊我相信唔關事
因為本身都用到好地地
一樣係一定唔會出事,對少啲spec 嘢咁解。唔係一定要㗎。

利申: 用緊4條ram 2個牌子(super talent & kingston) 共3個 model 一齊插,快樂使用中。
清潔下ram金手指 再插過
我全部一樣都有事

我屋企自己用4條ram 3個牌子
超上3000mhz
Corsair
Kingston
Corsair
Coraair

原來係兩個牌子
可能我無超, 直接就最低頻果條降頻使用。
樓主有無 reset 過 bios profile 再試?
有時更新完 bios 要 reset 下 default value 先正常,唔會俾舊 bios 啲 setting 影響到。
我粒3800x 試crucial 8+16上2 4超到 4x8 3600c26 xmp到
我冇事
我上面一路講緊果度有事
都話咗4條要一樣型號
一樣係一定唔會出事,對少啲spec 嘢咁解。唔係一定要㗎。

利申: 用緊4條ram 2個牌子(super talent & kingston) 共3個 model 一齊插,快樂使用中。
我全部一樣都有事

我屋企自己用4條ram 3個牌子
超上3000mhz
我粒3800x 試crucial 8+16上2 4超到 4x8 3600c16 xmp到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞