【公屋】想分戶,可以點搞?

403 回覆
149 Like 122 Dislike
首先,你想抽居屋都有n咁多人同你爭,所以分左戶都99%抽唔到。

其次係得15萬,印花稅都分分鐘唔夠比,唔好諗咁多了,儲多d再講。

另外間屋本身係你老母,佢廢老又係發癲都好,你都冇say,一係忍,一係出去住,但搵15k,住遠d 既劏房都要5k, 6k了,你唔介意走法律罅可以考慮租工廈住,又近d市區。

最後,努力搵錢,慳d洗,頂住一排先,有本錢於搵條有錢男友幫你仲好。
瘤主份工好似好撚正
我答你啦

綠表你係無資格的,因為你媽係戶主

輪公屋你都係無資格的,因為你爆入息
白表就...我怕你抽到都無用 供唔到 都比唔到首期
而且白表單人抽居屋 你不如買六合彩仲實際
落樓下議辦or公屋管理處問下
Or上房署網站睇
通常係要公屋單位所有人簽名同意(主要係擠迫戶/有證據家人之間有爭拗冇辦法住埋一齊)+分完大家都要夠窮先符合資格申請
如果你屋企人唔肯簽名就好難
冇得分
真係憎佢既建議陰D陰D毒死屋企D害蟲
你連自己搬出去都無能力,點解你會諗住買居屋
你要經白表抽居屋,抽到就分戶。

如果唔係就要經綠表,但抽中你要拎返間屋出黎,你老母肯唔肯就係一個問題

更加上,就算抽到,頂多都係300零呎,同你而家無分別,300 呎,諗下點樣改建屋企好過,如果你好需要私人空間。
留tg send張相黎啦搬黎我到住啦 一次性交一年
答返你分戶
公屋除非係離婚或者關係差到郁晒手(你嗰啲唔算,個個公屋家庭都係咁)
如果唔係無得分戶
而且你入息都超咗公屋限額,你搵房署或者社工都係叫你自己搬出來
綠表一定要已經有公屋係手,你可以白表抽,中左再除名。
我有過百萬現金都唔敢話自己買得到樓,你得15萬其實真係....會唔會太不切實際?

更重要係,唔好信d on9 報導話借9成5上樓,到時你供唔掂或按揭做唔到,你生不如死,兩頭唔到岸。

非常認同上面有人話『自己搬出去都成問題,諗乜野買樓』。
無得分戶,只能重新申請
點解你可以儲得咁少錢
28歲人 都就黎30
搵得一萬幾真係唔掂
廢咩老姐 搵得個15k住公屋 對比同齡咪又係垃圾一件
打到狗上門,上埋法庭都冇得分戶架,晒氣啦
利申: 過來人
其實你抽到居屋都買唔起啦
公屋你又超額

依架擺明係屋企人想迫走你,你走間屋就佢住晒了
因為你唔識姐
樓主都幾慘 搵下朋友睇有冇得夾租 或者搵湯房/工廠大廈
認真 搵個男朋友同佢一齊住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞