蓬佩奧教你聽懂中共總書記發言

247 回覆
1680 Like 11 Dislike
But CCP $$$ is too tempting for LOTS of USA and other countries' businessmen and professionals! :(
所以只要抱持支那都係古惑賤種既心態就無撚敵
老母由我細個都係咁教
一句話總結嗮:雙贏代表中國贏兩次。
當美帝睇穿支那嗰套
我覺得可以玩支那玩到好高章
前提要侵侵連任到
支那雙贏 =佢贏2次
可以同全世界既觀念唔同
勁誇張
仆街,完全應晒棍
我當然希望美國完全認清中國共產黨嘅真面目
但我估唔到短短兩年,翻天覆地嘅改變
美國執政政府認清中國去到呢個地步
次次做親衰野都話係為你好
好精準的判斷
Distrust and verify
佢嘅CV在現今嘅年代已經係少之有少,因為佢嘅背景就係美國人叫做嘅golden boy。美國人好得意,你淨係識得讀書冇用,淨係文係唔得嘅。除咗有台型識講,最難得又最受人尊重嘅係落場打過仗,有「實戰」經驗嗰種。其實,美資大行,早在廿幾年前的領導,雖然好多表面係長春藤畢業,斯斯文文,其實大部份都當過兵,有啲仲上過戰場、打過仗、指揮殺過人。二戰過後,世界比較太平,要有新一輩文又得武又得嘅後生啲嘅領導已經買少見少。肥仔奧可算係一個例外。呢個人你唔好睇佢肥頭耷耳,鬧人都係好斯文,情緒管理好好,其實佢係近年集「文武商」於一身、美國人眼中嘅golden boy。

肥仔奧讀中學時係籃球最佳前鋒,之後「考第一」畢業於西點軍校(人哋係真正嘅考第一呀),唸半工半商的一科Engineering Management。畢業後直接去當兵,一入就係Armor Branch即係要combat要打嗰隻,據說肥仔奧最叻係帶領坦克步隊,用了5年時間升到上膊頭有兩條銀bar嘅Captain,ranking 係Lieutenant之上Major之下,可以指揮戰役。

服兵役後就去咗哈佛法律學院進修,畢業後做了幾年砌刁嘅律師,然後同幾個West Point同學從商,setup咗間private equity專攻收購和管理飛機零件業務生意,一做就做咗8年,之後賣盤收水。佢最後一站從商嘅就係從飛機零件轉到去成為Sentry International 一間油田設備商做總裁,一做就做咗10年。與此同時,肥仔奧一路在其州分參政,沒有停過,在眾議院服務了7年,從政經驗豐富。所以當侵侵於2017年搵咗肥仔奥做中央情報局局長時,當時有好多人唔知仲質疑點會搵個從商嘅肥佬去管中央情報。Then the rest is history 一年之後,當侵侵一腳踢走那個本來在Exxon做CEO做到好地地嘅國務卿可憐豬Rex Tillerson,肥仔奧就正式登上國務卿之位。
果然係中國人
希望佢會係未來美國總統
「這不是冷戰,性質不同,我當年是一個年輕的士兵,在東西德的邊境巡邏,但(今天的情況)不同。」

果陣真係隨時準備核戰
魯迅有句說話大約意思:凡事是以最卑劣想像中國人
中共認為自己是馬列主義思想的真正先鋒隊,這要求像它們這樣的共產主義國家必須進行『鬥爭』,必須跟我們這樣的資本主義國家進行鬥爭並取得勝利。
??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞