一人一個生活慳錢方法

794 回覆
648 Like 92 Dislike
日本馬桶?
下午帶飯
夜晚唔食
娛樂碌連登
得閒落街跑下步
每月儲到六成人工(扣家用洗費)
3萬能卡可以
番梘比人一種好唔衛生嘅感覺
做女人成本真係好高
https://lih.kg/2217136
我食開雞胸肉白烚 最多加黑椒碎
我都差唔多,仲用緊LG V20
對上一部都係超過四年
慳到D錢想做乜?
事實上好似係仲乾淨
唔係掛,見到D番梘成日用到烏捽捽
買樓
唔好出世係淨係為左打工咁啦
真係睇到sad
如果生活迫人真係冇得怪你
如果唔係
你真係要諗諗做人有咩意義

窮得只剩下錢
冇娛樂冇社交冇生活冇拖拍
仲有咩動力返7日工仲要唔捨得用錢
同埋有時mark左你知啲錢用左去邊
Mark左數我發覺其實拍拖出行食飯用好多錢
間唔中想食餐好小小都好貴
之前用過
起曬所有類型嘅樓後
就冇動力再記賬
經常打飛機

打到唔想溝女唔想要娛樂為止
點會
我覺得自己都幾慳,呢幾個月wfh支出都係$1500~2000左右(唔計家用)。最大支出係同朋友食飯出街/拍拖/出去玩,呢d錢唔慳得因為有社交生活個人開心好多。
1. 有記賬習慣同會計劃下每月支出幾多(我用pennyworth)
2. 網上登記化妝品/護膚品/生活用品既sample
3. 買野會網上格價,有時網購平過係街買好多,之前屋企人係Carousell買二手傢私/ 我上美國官網買波鞋平過係街買一半以上
4. 善用信用卡迎新優惠,係有大支出前申請信用卡
5. 用有cash back 既信用卡
6. 善用公司保險,例如佢包body check, 我會係esd 揀有cash coupon 送既plan
7. 有d app 買野有coupon/ 可儲分換coupon
8. 減少亂買野既慾望,呢排接觸極簡生活,買野前會考慮實際需要同真係好鍾意先會買
9. 要諗辦法提高收入同saving (例如轉工加人工,做下定期)
10. 平日食屋企住屋企
11. 每部電話用好耐(上一部iphone 用5年以上)
12. 要開心咁儲錢先會有動力,興趣/社交生活既錢我唔會慳,唔好搵太大洗既興趣/朋友/另一半
13. 有健康既飲食習慣 (戒甜品、零食、煎炸油膩野)同時都慳左唔少錢

睇完你地留言決定之後要轉儲值咭至得
有咩卡好推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞