中學生/大專大學生免費提升英文水平的方法及資源

323 回覆
613 Like 11 Dislike
點樣練listening有系統&有效
聽ted/bbc learning?
點樣練listening有系統&有效
聽ted/bbc learning?
其實應該開唔開字幕
如果唔開, 應該點聽?
https://learnenglish.britishcouncil.org/skills

呢個網D practise幾好,不過英語…巴打知唔知有冇類似呢個網既美語版?
講左幾多次我係絲
美語版難d,因為d網跟Oxford/Cambridge 出
OK, my bad

想學美語…但網上唔太找到美語既練習做…教材好多都係英版。
尤其是listening 同 speaking部份
你上網搵d比小朋友嘅audiobook, 聽完一次再跟佢講,講多d就識架啦
一年內點會唔得,但每日要讀一篇文章,無心機讀嘅話比你識到鬼佬同人講野1999 都嚇走人啦,學語言最緊要係恆心同耐性,自己唔練都幾難幫到你
https://learningenglish.voanews.com
我讀U果陣有聽VOA,可以試下
應該要開,開到聽得明大部分先唔開
有無人參加過lingoda marathon

好似幾正咁免費學英文,但每日都要一個鐘有d難

有無人一齊參加互相提點吓

利申:IELTS reading listening 都有7.5 但speaking得5.5
就係呢個唔掂先找其他
Lm
Reading 88% Listening 96% 總分92%
Listening 我一題都無錯又無Replay 過都無滿分, 應該做幾快都有影響
幫推
lm
做完50mins , 得a2
人生係咪要砍掉重練
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞