中學生/大專大學生免費提升英文水平的方法及資源

323 回覆
613 Like 11 Dislike
我本身都有拍YouTube, 但上一段片發音可能唔夠準,比連登仔負皮,唔介意當開心Share 大家英文一齊進步 我會努力係工餘時間整番個我先拍左grammar 先
仲有一個推介,有一個app叫Meet up, 可以join 佢language exchange 嘅活動,你可以表興趣入group, 可以練英文仲可以識朋友,係真人見面嘅
個grammer教學唔錯,啱哂我呢啲grammar垃圾人
樓主好好人 好有心
thank you
留名
我15mins test reading 86 listening 96

但現實英文成舊屎咁
佢listening個格式有啲麻煩 後半part每次凈係show到一題
如果可以好似IELTS咁一頁紙過show哂題目答案就好

listening 太多字 一路聽一路睇好難感覺上listening難過ielts少少
利申: ielts listening 8
做埋50mins嗰個啦 15mins個成績好似唔係太凖
留名學野
cls 好人一生平安
可唔可以請教下 Ching平時點練Listening
我Reading: 88% (唔算完全睇得明 都係憑自覺回應)
Listening得: 70% (起碼 50% 唔知佢up乜
我係狂操listening 嘅卷,IELTS, DSE,AL 都有,而且睇電視劇/電影盡量唔加字幕,不過可以由卡通片開始,會易少少,我初初係睇Pixar d 作品同south park 練
我睇得明但係唔知果隻vocab係咩
4隻字都未見過

咁我自己鐘意打機咁當然會睇外國人打機
咁99%都英文就聽慣咗可能

咁又因為讀media科成日要搵tutorials
咁就一定係英文多
搵source搵reference又係英文

依家有feel到自己聽英文快咗
以前會係個腦入面慢慢翻譯
依家英文就英文 就算有啲唔明
聽晒都會有大概意思

有時睇科學醫學 專業少少嘅片就一定要有字幕
啲字太深聽唔明

利申:dse中文2 英文3
真係打機學英文
我啲方法好唔正常
因為我真係唔係咁讀書
懶人嚟
想學好英文真係個人興趣
當年冇諗過讀好書
多謝Ching分享心得, 你識得交流已經好成功啦
vocab呢d肯學好快上手
我平時會研究下vocab既prefix, root, suffix. 呢樣野對於我呢d英文廢人好有幫助
我做個test唔明果堆我估名詞黎
冇root搵
有個唔知extra乜乜乜
一隻字黎
我估佢係好大好勁嘅一樣野
vocab應該真係要突登操
留名,生字果part好有用
Me 87%
LISTENING 40%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞