其實有幾多人有宗教信仰

44 回覆
19 Like 8 Dislike
純粹宗教信仰
我諗少於2成?
要睇下樓主係想點統計,係講緊practising宗教個種,定文化背景個種,定2種都計。正如一個人唔信神,但會清明去掃墓,或者結婚葬禮用宗教既議式又計唔計有宗教信仰

呢D問題有時好難分得完全清楚
我信科學
但宗教可以係一樣精神寄託
始終有人會怕死
有人會希望得到心靈安慰等等
拜神如果誠心已經係一種信仰
我們在美國的父,願人都尊你的名為鋼鐵俠,願你的space X降臨,願你的tesla,行在地上,如同starlink行在天上。我們晚晚炒的美股,今日分拆給我們;接上我們的大腦,如同我們接上電腦的接口。不要叫我們遇見熊市,救我們脫離貧窮;因為火星,地球,月球,全是你的,直到永遠。阿門。
其實都幾難計到個確實比你,唔同study都會因為方法或者訪問人數等問題出現誤差,甚至係本質好難統計,比如有D人出生同成長係宗教背景家庭,但唔係好信呢D野都無出席宗教活動,但有可能因為文化背景都自認做有宗教信仰

特衰政府2016既統計係︰

香港特別行政區宗教不完全統計 (2016)

佛教(13.5%)
道教、中國民間信仰(13.1%)
基督宗教(基督新教和天主教)(12.8%)
伊斯蘭教(4.1%)
印度教(1.3%)
錫克教(0.2%)
無宗教(55%)

留意連政府自己既study都話不完全就知幾難確實計出黎

source︰https://www.gov.hk/en/about/abouthk/factsheets/docs/religion.pdf
actively involved in a religion
practicing 嗰種
Study好難計到呢種比你,呢D只能日常自己感受了
信唔信其實好主觀啫
係,我有個巴裔同學係自認回教徙,但佢除左唔食豬肉外無咩分別,又飲酒又只係大時大節時會出席宗教活動
中國民間信仰?
咁其實又真係好難統計
有啲唔係真正宗教
只係純粹信念?
宗教呢個概念最開始用係用黎形容亞伯拉罕宗教,但唔係所有宗教都好似亞伯拉罕宗教有咁明顯既神同教條,例如佛教、神道教、中國民間信仰同非洲民間信仰之類
咁佢只係文化上嘅認同
未必係認同回教理念
同作為一種信仰
係呀,所以統計學上好難計到實際數字
好多中國人對於信仰出於現實的需求
佢哋唔係出於崇拜
中國個宗教信仰比例都好低
呢點就係要定義到底咩叫宗教啦,但again幾乎無可能有個岩曬所有既定義出黎

再講,有好多信亞伯拉罕宗教既人都係出訃死後恐懼落地獄,咁又係唔係出於現實的需求唔係出於崇拜呢
咁如果係出於寄託
其實都算係另類崇拜嘅
如果淨係講香港我諗應該有一半人冇宗教信仰。老一輩多數有宗教信仰。年輕至中年人多數冇宗教信仰。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞