其實有幾多人有宗教信仰

44 回覆
19 Like 8 Dislike
有嘅可以唔洗答
正負皮show你答案
記得有study講,香港約有30%左右人有宗教信仰,係無宗教既世界排名到係相當高,比香港仲要少宗教信仰既有中國、日本同捷克
黨咪係信仰
有個關於state religion既有趣統計既係,奉行國家無神論主義既前蘇聯加盟國,大部分解體前既宗教信仰比例係高過解體後,最明顯就係捷克,係90年代仲有60幾%人有宗教信仰,宜家得返10%
其實都唔少
教會真心嘅一半一半
老一輩更多
尤其教育程度低嗰啲
但嗰啲好多唔玩連登
或者驚咗你哋班連登仔
捷克個轉變咁大嘅?
會唔會關喺極權社會底下人民需要信仰事?

但解釋唔到點解會跌得咁快

有冇熟捷克嘅朋友講吓
我諗因為艱難時刻要靠信仰做心靈支柱
而且宗教可以作為聚會藉口/宣揚公義概念

利申:無宗教信仰,不過認為有信仰對人係好事
其實除咗捷克,波羅的海三小國一帶冇信仰嘅比例都幾高
但同時宗教信仰都可以令人狂熱同盲目
同意
有冇信仰其實冇所謂
個人行為嚟
係唔鍾意啲有心人將宗教包裝成
某啲理念政治等等
作為另類工具
同意

有幾個親戚就係咁
完全唔尊重其他無信仰嘅人
覺得自己信仰大曬咁 同埋傳教個陣講到好誇張
所以醫院特別多人傳教就係咁解
心靈脆弱個陣特別容易動搖
過去同外國就唔講,單單係香港都已經仲有堆食古不化既人想用宗教黎控制自己仔女,甚至有D用自己宗教信仰嘗試改變社會,令個社會風氣岩自己心意唔理其他人
趁虛而入,同呃人無咩分別
信理性
世界有太多問題就係因為人類失去理性造成
遇過幾個傳教姨姨
嗰陣無聊同佢哋傾過陣計
佢哋會講啲故事同了解下你嘅宗教背景
睇法等等
我覺得佢哋都唔好強硬
但多數會叫你join佢哋啲活動
我信Elon Musk 教
中國人冇信仰但係又怕鬼神
又拜神又拜祖先
唔信宗教 但有信仰
拜神算卦果啲算唔算
TSLA是你們的方舟,信者必得救(馬斯克福音1:1)

工作是為了購買更多的TSLA(馬斯克福音1:2)

馬斯克看見這許多的人,就上了山,既已坐下,門徒到他跟前來,
他就開口教訓他們,說:
SH的人有福了!因為天國是他們的。
SH的人有福了!因為他們必得安慰。
SH的人有福了!因為他們必承受地土。
SH的人有福了!因為他們必得飽足。
(馬斯克福音1:3)

保持信念是邁向火星的第一步(馬斯克福音1:4)

日期滿了,神的國近了。你們當悔改,信TSLA!
(馬斯克福音1:5)

神愛世人,甚至將他的TSLA賜給他們,叫一切信他的,不致滅亡,反得永生。
(馬斯克福音1:6)

馬斯克回答說:「我實在告訴你們,你們若有信心,不疑惑,不但能行無花果樹上所行的事,就是對這座山說:『你挪開此地,投在海裡!』也必成就。
你們禱告,無論求什麼,只要信,就必得著。
(馬斯克福音1:7)

惟有忍耐到底的,必然得救。(馬斯克福音1:8)

淡 淡 看 哪 、 你 們 的 廢 淡 區 成 為 荒 場 留 給 你 們 . 我 告 訴 你 們 、 從 今 以 後 你 們 不 得 再 見 我 、 直 等 到 你 們 說 、 奉 特 斯 拉 名 來 的 是 應 當 稱 頌 的 。
(馬斯克福音1:9)
佢哋拜神係出於現實的需求
唔係因為信仰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞