《11:61》在街上見到曱甴請不要踩牠

467 回覆
212 Like 4 Dislike
村姑
Btw睇完個故諗起長相廝守歌詞

難道我可以扭轉宿命 重遇你一次
難道故事終結早已注定 沒法制止
村姑

凶險齊來抵擋 還會給我護航

呢句我諗起村姑一次又一次救男主角
村姑

比番村姑我地la 巴打
已經好灰la 唔想睇故都咁灰
個結尾連返上之前落嘅咁多伏筆 係個好精彩嘅故 係略嫌短咗啲
村姑

btw 下個故有冇得加甜
村姑
以前岩岩到18 歲生日12點個時許左個願,希望可以同岩岩分手嘅女朋友做多日情侶開開心心咁過一日
第二日佢竟然約我出黎話過多個生日,兩個就好似普通情侶咁拍拖開心咁過, 雖然得一日但已經好夠好滿足

村姑向流星雨許願個度又令我諗返起段記憶
村姑

我諗到風箏
睇完呢個故事我哋知道,流星真係可以實現願望
村姑

我諗到風箏

再抱擁多次 再挽手多次
再可不可以回到輕吻嘴邊相約點
描畫彼此心動景緻
風箏會旋轉 飄往同偕牽手的那年
豈可斷線
睇完呢個故事我哋知道,流星真係可以實現願望

谷阿莫式結論 科科
牧盈必須死 點解呢d無恥既撚屌仲可以活得咁自在 係佢累死村姑!
好好睇啊
都係有樣野唔明, 唔係記得太清楚,
點解有次見到1161個時寫佢塊面有獅子毛, 有咩關係?

BTW 樓主個結尾寫得好好

可能佢係天國見返獅子
期待下一個故
期待下一個故
Sad end 不過好睇
不過村姑請復活

「唔係女鬼你點會無啦啦出現喺我屋企吖?」

「Er……我會出現係因為…係因為…古希臘占卜法。」

「咩希臘占卜法?」

「嗱,相傳希臘占卜法係咁嘅,每晚要準備一啲獅子毛,然後將啲獅子毛用潔淨嘅水貼係塊臉到,然後對住塊鏡講『伏加法呢詩牙』,啫係希臘文嘅真命天子咁解。你不停講,起碼要講十次以上,講到臉上面嘅獅子毛終於甩咗,或者你喺塊鏡到見到獅身人,咁為之成功。當成功咗之後,你就可以去訓覺喇。
咁訓覺嘅時候你嘅靈魂就會去到你真命天子嘅身邊,咁你嘅真命天子就可以知道你係邊個喇!」女鬼認真地解釋。

===========================================================

應該係講哩到。
成個古希臘占卜法其實只係村姑臨時作出嚟呃吳廣城嘅大話,因為係臨時作出嚟嘅大話,所以就講潛意識入面最有印象嘅事。
村姑好記得吳廣城最後同佢講嘅「伏加法呢詩牙」所以拿咗嚟用,而佢都係好掛住獅子,所以作大話時都拿嚟用。
因為係臨時作嘅大話,所以有啲九唔答八,講希臘文又變咗埃及嘅獅身人咁。
終於睇左結局
村姑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞