[崇台撚]從「綠燈過馬路」看港台文化差異:香港人被馴化得很聽話,台灣人卻充滿危機意識

66 回覆
5 Like 97 Dislike
台灣馬路三寶出撚哂名
我香港人都聽過
咁都可以讚
台北8成車根本唔會讓人行先,一樣照轉照行。
綠燈過馬路一樣要睇車面色,得班馬線個D唔搵命搏你企成世都唔洗過
唔過都唔代表安全

綿羊仔成個剷上行人路

車又會係安全島轉線

唔係話香港好好,但至少唔會人多同日頭都咁做
關咩事,同人、車流量有關...
無紅綠燈又點分配唔同方向人、車幾時行
要推高路口流量,又無燈,可以點做?立體交匯?
講起安全意識,諗起之前係台北,夜市呢頭石油氣罐煮食,果頭就電單車左穿右插
然後酒店後樓梯好多雜物....間野係台北車站附近
紅綠燈還好嘅,之不過要跟地區情況customize轉燈麻煩咗d姐,家嚇乜都講大數據Taiwan唔係做唔到呀

anyway, 乜台灣綠燈行車過係合法咁lon9嘅咩, 如果唔係d司機正自私仆街嚟窩,凡事都係安全行先,屌你如果係香港你夠膽綠燈渣車鏟過嚟我仲唔屌到你飛起
大陸台灣日本都係類似例,以右軚車為例,係十字路轉左,咩燈號都轉行不過行人優先。英式係一刀切要跟燈。
呢套其實係美式黎
diu, 關咩事, on9 到仆街
根本香港果套先係正確, 綠就綠, 紅就紅, 唔過得就唔過得
台灣同中國果套亂晒大龍, 綠燈車又過人又過,好危險, 老人小童點算
係香港你紅燈無車都大把人過, 自己識走位, 腦筋要轉彎先得架, 講到台灣好撚醒咁
香港乜唔係跟開英國嘅咩
On9,係啦係啦不如唔撚整盞燈自己睇?
以我認知應該係左轉唔同啲
佢地啲車紅燈都可以左轉 唔俾右轉
所以過馬路真係要小心
btw講多句
一個地方既交通同當地歷史會有好大關係
條友明顯係到鳩up
等下有無交通規劃既巴打出手
想學野
香港跟英國
台灣跟日本

咁英國日本邊個好?無標準答案喎
同埋照作者講法,咁橫衝直撞既支那呢?
日本嘅車係真係會讓
台狗啲26/46當行人透明

我覺得人自律情況下台灣嗰款係比較好
但根本冇可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞