【病獵試煉】《病港II》(12)

954 回覆
1006 Like 7 Dislike
唔得其實 因為刑求係有虐待成份較重
公道講句
刑求係台灣用語黎
個人覺得通用講法可以係「逼問」/「嚴刑逼供」,咁就所有人都一定明

其實作者要好小心用字,而家好敏感
以前「林夕」都冇事,而家講「素質」會俾人屌到仆街
刑訊逼供,又稱嚴刑逼供(台灣俗作刑求)
From Wikipedia

如果作者、target audience係台灣人
用左台灣用語 大家都理解

但少睇台譯字幕 唔明隻字係咩意思 始終睇得唔太順暢 當學多個字
聽都未聽過
但我篇文章嘅情境係,寫佢地有咩技能特長,就好似一份CV咁,如果寫特長係逼問、嚴刑逼供,我個人觀感上係有少少無咁專業嘅感覺
每日一推
終於唔再暗黑推post
遲d一次過公佈 其實係彩蛋野黎
「睇落,意外地簡單?」對山林居住的艾匡來說,跑上山頂不是什麼難事。

與此同時,我嘆出一句疑問:「係富馬史嘅話,應該唔會咁簡單。」

我和艾匡對望一眼,往招募通告最下一句閱讀:「如遇上任何生命安全的危險,本會一概不會負責,並且主考官有權對任何參加者新增或除名。」

「無限時間,只要係前一百個就可以?今年真係易啊。」有個病獵經過,瞅了招募通告一眼。

「等我佢哋講下先。」艾匡轉身,回去那些朋友身邊。

「會長,呢位女仔好有禮貌,好似對每個人都先生前、先生後。」霍洛圖說。

「係,畢竟佢學過皇室嘅禮儀。」我淺笑。

「鳥嘴先生!距離病獵招募日仲有一個幾月,你應該唔會趕我哋走?呢橦病獵協會咁大間。」楊良走了過來,問。

「唔會,你哋咁樣一來一回都好辛苦下,有人帶你哋入嚟?」

「咁啱阿蒙柯亞醫生,佢上咗山採藥,經過我哋個到,我哋咪痴住佢個病獵執照入嚟,同埋我哋都係時候要放棄嗰到......」楊良臉色慢慢變了。

「有咩事?」

「你接受審判前嗰陣,係咪有個夕鯨國官員嚟過我哋到?我哋最近又發現,佢哋嘅人喺附近監視緊我哋,我哋所有人都少少不安。」

「盧旺山......」我點一點頭,說:「都啱,暴露咗位置嘅基地,係要盡快撤離。」

「唔知邊到方便我哋落腳?」楊良抬起頭,仰視這橦大樓。

「一至三樓,隨便你揀。」

「咁好,我哋一樓就可以。」

「你哋,全部人都會參加病獵招募?」

「我哋某部份人係,至少我同艾匡都會。」

「嗰個富林比比?」

「佢話要繼續留喺嗰到,鑽研下新食譜......」楊良表情有些無奈。

「咁你哋喺到就自便,有事搵霍洛圖。」說畢,我回到自己的會長室。

在這個小天地裡,我自行研究起富馬史給出的試題。

如果正常人要先在協會外登記,並跑上病獵營的話,正常應該要先往東面跑,在從鯨寨那裡出關。

如果想抄捷徑,從中間的倖存區直接上山跑,就會有些困難。因為部份大路口,都有圍牆阻隔,關口被鐵門封死,這些檢查點都有夕鯨國的治安人員看守,要不是有管理人批文或執照特權的話,基本上無法直接外出。

雖然夕鯨國的地方這麼大,沒什麼可能做到滴水不漏,偶然還是會有病者不知在哪裡溜進區內,但病者通常很快就給附近巡邏的治安人員擊殺。這意味住,參加者如果想要外出的話,除了要跨越圍牆的關口外,也要避過治安人員的巡邏。

「我就知道富馬史出題無咁簡單......」

不過,這個題目設計得很好,作為高樓大廈密集的市區,病獵行動經常會受到地形的限制,無法快速到達某個地方、被一些障礙物阻路,更要避過耳目去到某一端,於是乎這些來去自如的技巧,就顯得特別重要。

這道題目的陷阱在於,考驗參加者會不會用正常方法出去。

理論上三個淪陷區域,到明年的一月一日就會重新開放,相信各大關口仍如是,富馬史挑選在一月二日展開比賽,可能是想讓考生誤墜乖乖排隊,從一個個關口離開的陷阱。

希望艾匡能看清楚這一點。

隨著日子的過去,意圖應徵的病獵亦明顯上升,每天的不同時段都會有人特意進來,查看一下考核的方法。
至於,都想要參加考核的楊良和艾匡,則時常外出觀察夕鯨國的圍牆邊緣。

在十二月頭的某一日,我見有點時間,便偷偷跟著他們二人外出。

「會長你要出去!?」有個病獵見我意圖外出,馬上過來問候我:「你個傷好啦咩?」

「噓。」我示意他安靜。

「呢幾星期都完全搵唔到路,係可以喺夕鯨國下面穿出去......」艾匡雙手托著後腦。

「如果到時我哋真係經過東面嗰四個關口出去,一定會輸,淨係佢哋啲行政程序都用半日時間。」楊良說。

兩人從空蕩蕩的東院道前進, 一邊觀望周圍的環境。

「就算係咁大型嘅倖存區,係某啲街道都好少見到人。」艾匡一邊說,一邊回想起:「我家鄉嗰條貿業路呢,無論朝早定夜晚都好多人!夜晚更加好,夜市地攤都有,勁熱鬧。」

「哈,艾匡你成日講到寶琳咁,搞到我真係想去見識下。」楊良左右望望,都說出自己看法:「我諗呢到大而無當,啲居民都聚集喺人多嘅鬧市到,再唔係就匿喺室內工廠做嘢,其他地方孤獨感咁重,就算無病者,都邊敢行入嚟。」

他們旁邊那間荒廢的佛教黃鳳翎中學,石階上滿是通泉草,牆壁是腐蝕的植被,常青藤像懸吊的繩子掛在東華醫院的門口,每層都為昏暗的停車場,有股說不出的荒涼感。

即使事過境遷,大部份座落在街邊的店舖,還依然有著破木磚瓦,沒任何人打理,就任由沙塵堆積。

「嗰到好似係香港大球場。」楊良跑前幾步,見到那標誌性的建築。

「兩位!做咩過嚟宜到。」兩名夕鯨國的治安人員,倏地從一旁走出:「呢到無咩浪漫景色,俾你哋喺到拍拖談情,返轉頭吧。」

「我仲想入去大球場參觀下......」楊良退後,準備返回。

「大球場?嗰到係夕鯨國其中一個軍營嚟,無咩好參觀。」治安人員說。

「啊。」艾匡搖搖頭,跟著返回:「每次一行出少少,呢啲治安人員就行出嚟。」

「正常都應該封死哂所有出入口嘅。」楊良說。

「咁仲咩方法?」艾匡抱起手。

「地方咁大,實有漏洞嘅。」

「等陣,呢啲會唔會出到去......」艾匡忽然蹲下來,用手指敲敲渠蓋。

「下水道?會唔會有少少危險......」

「哈哈哈,你做得病獵居然仲會講危險?」第一次見艾匡嘲笑別人。

「喂,全條街咁多坑渠,點搵得哂邊個通去邊到?」

「夕鯨國肯定有啲渠務處之類嘅部門。」

如艾匡所言,在連日的明查暗訪下,艾匡和楊良總算尋出最近自己的渠務處部門。

當他們兩人到達那裡時,迎來他們的已是寂靜的空室。

入面有些工具被取走、有些則留下,但重點是全城市的渠道圖,仍貼在那間被掠奪過的辦公室中。

「搵到!」艾匡馬上把渠道圖撕下,指尖再沿著區內渠口的位置,跟隨下水道移動到外面的渠口:「係呢到,原來跑馬地馬場中間有個泵房,係可以直接去下面,再由渠道行出去。」

「咁睇嚟!我哋要喺一百個人之前上山,唔係問題。」楊良都感到雀躍。

「喀!咚──」突然,渠務處大門發出聲音。
「有人入嚟。」艾匡望向楊良。

「匿埋。」楊良馬上和艾匡,一同躲到個大櫃子中。

「大應該係呢到?」對方的聲音,聽上去都是年輕人。

「正常嘅話應該係,搵下有冇圖則之類嘅嘢。」另一個人,聲音同樣年輕。

「唔會有人偷排水渠嘅地圖咁白癡呱。」

「嘿嘿,邊有人好似我咁醒會諗到。」第三人說。

楊良跟艾匡面面相覷。小小儲物櫃之中,楊良他微卷的濕髮,差點就滴到艾匡的臉龐,但楊良還是微微仰著頭,盡可能別弄髒艾匡。

外面一番搜索聲,對方各種拉開櫃子的行為,讓二人感到無比緊張。

「無嘅?」他們找了一會,都尋不著任何圖則。

「等陣......」有個人注意到地上有圖則的紙碎:「我諗有人嚟過,仲撕咗張渠道圖。」

「咩人會咁做啊?」

那人捏掉紙碎,面色有些深沉:「同我哋一樣,想投考病獵嘅人。」

「居然......我仲以為......我哋係第一個諗到宜個方法......」

「張地圖交唔交俾佢哋?」楊良低聲問。

「我哋都搵得好辛苦。」艾匡低聲回答。

「咁唔好交,反正宜到係倖存區範圍,佢哋都做唔到啲咩。」楊良說。

終於,有個人要過來打開儲物櫃了。

在他打開之前,楊良他們先下手為強,將櫃門用力推開。

「啪」鐵製櫃門打到那人身上,令他狼藉退後了幾步。

「咩事......」他的兩名伙伴愕然地,看著這一切發生。

至於艾匡和楊良則像飛天俠盜般,衝入到辦公室中。

「副地圖喺佢地手啊!」被門撞的那人,喊。

另外兩個同伴,立即想要攔截他們,可惜楊良他們早已踏入房間,並鎖上了門。

「喀喀」

「頂,差個一步!」他們用力拍門。

艾匡則用手肘撞破玻璃窗口,和楊良一起跳離渠務處。由於這裡只是小分部,樓高只有兩層,因此就算跳出去都沒有生命危險,只要做好卸力的姿勢。

「耶!拎到!」高興的艾匡舉高渠道圖。

「快啲跑返去協會!」楊良說。
你咁講,即刻諗起hunter有完全相同既設定
フェイタン=ポートオ既特長,係「拷問」

解唔解決到?
但機構組織用字 唔會用直接用拷問咁負面

Hunter呢啲個人戰鬥漫畫係冇問題,但關乎到體制嘅話用字點都要得體啲
墨巴 想問下追女仔實體書幾時會出呀
睇吓有幾多人想睇,因為個熱潮都過咗一段時間
睇唔明
我好想買 好鐘意依個故事
自己識字少就喺度大呼小叫

格局問題
我想虔誠者出書多啲
巴打快啲走
明明唔係得一個半個人提出意見, 起碼見到有5,6個正評左提出有唔妥既留言
但係就一句"識字少"得埋嚟
真係想討論下都冇討論空間
push
識字少係佢嘅睇法 點樣局限左你嘅討論空間
同時唔妥唔妥嗰句就會畀人話起鋼同埋串柒柒 惡過共產黨
呢到淨係可以評論作者 但係唔可以評論評論作者嗰個 討論範圍只限於作者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞