陶傑:「唯欠一戰」

160 回覆
409 Like 10 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=o2Hs6sTeUeg&ab_channel=SUNTV%E9%99%BD%E5%85%89%E8%A1%9B%E8%A6%96
陶生對世界局勢既觀察精華好多都留左係佢同陳平既訪談中講
呢段片暗示我地呢代年青人好可能有生之年會經歷真·戰爭

從香港社群或人類社會角度出發,有咩可以做好準備?
WW3 is coming soon
遲早
本來都唔覺會有
近排摺被軍開始出動挑釁 就覺得會擦槍走火
俄仔經常做 final boss
佢企邊邊另一邊即死
搞咁多動作
到處戰狼口交

自己地頭都乜災都有 唔救國民仲要話國民係肉盾

真係可悲

d外國人既容忍度真係大
太過善良對中共
好在依家都開始局部醒覺

如果唔係反送中同武漢肺炎出現
d國家仲沈溺係賺人民幣既夢想入面
呢個世界差d俾共產黨統治
片既中段有個POINT值得大家思考
佢講70年代年青人反越戰思潮之所以走歪好大程度因為一大批人未了解過成個世界點解要反共反極左,對政事世情認知不足,所以甚至會有人會祟拜胡志明

呢點其實香港年青人或多或少都有,畢竟香港90至10年代早段都係娛樂至死既煙火年代,呢段時間成長既年青人雖然有自由汲取資訊既空間,知道中共唔少衰野,明白反共既重要性。但係就普遍缺乏閱讀文史書籍風氣,僅僅知道反共既方向,而以往無投放精力思考如何走好呢條路,缺乏鋪路既知識、技能。或講遠少少,條路行到終點,應該點去設路障,防止後人走回頭路?

增值自己盡力去諗條路點行,彼此討論時理性辨論,減少小腦條件反射因就零碎拼圖批鬥他人,避開英雄情結將運動外判比個別行得前既人而思考如何走位補位。留比大家沈澱思考既時間其實唔係好多,中美兩方已經開始白熱化階段,世情日新月異,希望香港或香港人唔會僅僅成為炮灰,而能為人類文明點一盞燈,留一口氣
而且本來美國想打嘅理由唔强
本身都只可以經濟制裁
支共越多小動作大外宣
美國就越多理由揸手開波

支共成日搞台灣
隨時一唔小心就可以比美軍有理由出手
日本、印尼、印度、台灣隨時幫拖
菲律賓就繼續做牆頭草
陳先生:我覺得一人一票還是有問題的
陶先生:你得先有性交,才知道梅毒啊
熱戰咪又係區域戰爭多數係南海台海
唔好呀
我哋面臨嘅係戰爭而唔係抗爭,用抗爭思維去應對戰爭只會得無力感。
https://lih.kg/2179008
restore to balance
南海機會大D
輸左大陸都唔心痛,冇咁入肉
台海真係會影響晒以後個世界格局
認同,而家反共係怒火嚟,未夠養分去建立一套徹底反左嘅思想出嚟,唔單止站在香港嘅角度,係要站在人類文明嘅角度
香港係冷戰嘅戰場
我覺得熱戰最大機會係台灣

大家準備好未
其實到石油就嚟用晒既時候就一定會開戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞