當年讀math嘅乞丐們 宜家做緊咩工

119 回覆
32 Like 0 Dislike
喺港大做緊助理教授
唔覺wor.. 識親人問我讀咩答佢讀數, 佢反應都係覺得好似好撚勁咁.
我心諗, 做mud 鳩
睇住對咩人
好多都一黎問你 諗住做咩
仲有有d當你毒撚
Math_Leung
失業中
科學家,月薪五萬掛佢地
做data analysis
識人入中大做
識maths點解唔試下做data analysis 好多講明要maths bg
讀數個d三腳貓pytyon c++就唔好拎出黎柒啦
diu 讀數讀到隻狗咁
但係講既野同bba一樣
既然係咁點解唔一早去讀bba
咁巴打點練presentation skills
我有練到記唔洗係洗圍爐
*有練到就
老實講 會考考得差 A1 BBA入唔到 A3入math

但其實你做邊行都好,做完D野無人明,人地都係寧願搵個識講野既人多過技術高超既
返工其實一直都有機會俾你鍛鍊。但前提係自己每樣野都要識行前少少,唔好守住份內事就算。

做每一個task既時候諗多少少,諗到有咩可以改進既位置就做好佢俾你既manager睇。慢慢manager就會開始懶,跟手俾多D機會你去present埋一份
唔好怕問野(當然唔係叫你鳩問),愈問得多愈了解自己應該要做D乜,做得岩心水唔駛樣樣野guide住你去做就愈多機會俾你練。

不過老實講,最好練present既機會都係瘋狂搵工,次次見工都練緊你隨機應變能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞