當年讀math嘅乞丐們 宜家做緊咩工

119 回覆
32 Like 0 Dislike
math做金融應該ok wo
做緊特首老公
所有野都係呃人
我唔知呀 最後冇讀math 讀左e-com
做到就唔洗年年math同bba個薪金差咁遠
讀得math十個有八個都係毒撚
銀行要talk得 tech要cs人 math只可以量地
好老實講,岩岩畢業個陣我都成日埋怨點解讀maths出身,點解個個朋友既人工都高過我咁。math major入面長期有種風氣係覺得自己Major無專精,搵唔到工,低人一等,一直唔會做非專科神科/bba撚你地覺得做來好aggressive 既野(比如intern/學好d present/待人接物)。雖幾幾個做足既同學撈得風山水起了。

我onboard之後試過manager同我講,原本見到我係math major已經唔想見,因為之前有個師兄上來見工個人太奇怪,跟本無可能接受到一齊做野;又有個師弟去見工,連公司有咩業務都唔清唔楚。

如果係你講普遍現象,我會認同做夠十年,好多人都爬唔到上去,因為普遍math人長期keep住自己比唔上人既心態,老闆想俾機會你升職都難。

但如果肯不斷磨鍊自己,我唔相信你會落後其他人。

專科係人工高,但都要睇你接唔接受到做厭惡性工作(護士輪更日日玩屎尿咁)。真係要追人工咪去做狗,一畢業就四皮+。

我只可以講,未入來既人絕對唔建議你入math major,因為入面風氣就係頹到令你覺得自己低人一等,抵抗唔到咁就一世。
入左來既,努力搵intern,努力填滿自己CV, take多少少programming course,認真做present,我唔可以擔保你一畢業就入硬MT/GT/ibank,但心態調整好,慢慢都係輕鬆轉工。
同意 其實讀得math 嘅人思路幾清楚 如果對於要設計一個system 其實真係唔差
但要練下presentation skill
比上(神 or 專科)不足比下有餘(文科)
專科又唔係得nursing
仲有account/教育/3寶/社工/CS

不過當然math 會好過文科社科 如果讀得叻
quantitative 叻大把出路
老實講讀得Math 既人,如果成績唔係太差,其實佢哋一定係努力加醒目,好認同樓上講嘅風氣問題,因為成日睇低自己,話咩理科就搵唔到實習,一定乞食。俾你用呢種心態去讀gbus or qfin 都收皮啦,如果你yr one 開始切CV ,我好肯定如果係同Honor 既Major 內,我哋含金量應該係最高,如果business 來講除咗Fina 同acct Major 同埋一啲神科,唔夠鬥之外,我哋應該可以完勝
教書囉
大路都係老師啦
做夠5 年都4皮up算係咁
好似一個正方形入面有個剛剛好嘅圓形
圓周over正方形邊長 就係pi

9up
報過pgde唔收

同埋情緒問題頂唔到
學位教師教育文憑
佢嘅意思係 佢報過
但學校唔收佢
再有無報就唔知啦
抑鬱
病囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞