貓貓照左x光 似胸有積水 有無醫院介紹?

77 回覆
2 Like 1 Dislike
依加緊急做左 抽積水 同步驗埋 確認左之後再決定點醫
加油 等你update
城大係貴但有d儀器其他細診所冇
所以貴d都要去

btw樓主如果主子有腹水會唔會係fip?
睇左醫生 抽左胸水 同快速驗埋 佢話9成5係 fip
應該係濕性fip 但返到來 食野多左 飲水都多左 不過 明顯呆滯 d

屋企仲有一隻細佬貓 好驚都會有fip

到底依加我有咩可以做
係咪會傳染?如果係好似隔開佢地好啲
上fb d 貓group問問 我好似睇過下咩441針
希望可以頂得住啦 依加 9成5係濕性 最準確報告要一個星期後先知

朋友講 可以打偏方針 有冇師兄試過或者分享下
係 有傳播性 依加同禿仔 分左房住
你搵搵啲group 佢地有經驗 但果枝針好似幾痛下 不過捱過咗就好
Ching 你快D上FB GP揾人幫你,FIP病情會變得好快,要及早治療,唔可以拖,我屋企貓貓啱啱完咗療程3個月,好彩佢底好,加埋發現得早,雖然療程過程中會有壓力,但只要捱得過,一切都唔係問題
如果係腹膜炎 我女朋友屋企隻貓打過一個療程嘅針(叫GS441)
而家好番
呢個醫法唔係一個正式被認定嘅療法
係個醫生講話呢個方法見有啲貓會有成效話可以試下
不過個過程好辛苦 支針好痛
後期要搵護士打

希望你隻貓快啲好番
btw 佢嗰陣打800幾一枝藥 打到3-4次
要打12個星期
淨藥17000左右
嗰陣佢地後尾再請護士 200一次
爸打我兩隻貓都有fip
都係打441 療程好返

不過坊間對441 療程係好大爭議
有啲醫生講明你隻貓打咗佢唔會睇
個人建議負擔到支出可以試下
由你見到佢由無哂力,打完之後就生龍活虎,果下係好開心

有咩大家繼續分享下
多謝你 岩岩已經報左資料 希望七日後 等真正報告出左 再決定用唔用441
唉 希望只係濃 好似要打30針? 會唔會有副作用等等
細佬都好似有心跳加快唉
84針 其實無乜副作用
係枝針好似係強酸 滴左落去個身度要清潔得好好
如果唔係會”乸”傷
要剃佢背脊嘅毛先打
巴打我隻貓打過 好得番
有無野可以答你
仲等7日?🤔雖然我嗰時都係唔想相信係fip,話等7日,但最後無咁做,一來屋企人認為無可以再拖,要儘早開始2治療,二來因為等7日已經太遲,貓貓隨時變得越來越嚴重,而且FIP係無得完全確診,只能夠通過驗血報告,病徵等等嘅臨床牀症狀去判斷,所以我嗰時係上晝問完資料,下晝就喺診所接翻貓貓,當晚用441,算係一邊用藥,一邊等報告。7日之後,我就好興幸自己選擇一邊開始療程,一邊等報告,唔係嘅話我應該會後悔死
而且傷咗嘅位,啲毛生唔翻,禿咗個傷口位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞