2021 HKU Taught Master (Computer Science)

88 回覆
3 Like 12 Dislike
有無人讀過/諗住報名 MSc(CompSc)?可唔可以分享下?
我Bachelor 讀商科,無相關底子但自學緊Python。依家份工都有少少關係。
會唔會好難入?
lm
留名
岩岩開學,讀緊
介唔介意講吓bachelor 講咩科?之後做咗幾年嘢?
三大 CS, 做左三年幾野
咁點解又讀返cs master??
仲要係hku
Hku同中大個master of computer science邊個好d?
真係唔知喎
但見好多人係讀hku個master
諗緊報下年 留名
ust?
我同你一樣喎 都係商科bachelor 諗住報下年cs master ching你喺邊自學python?
我上緊喱個online course
https://www.coursera.org/specializations/python?utm_medium=email&utm_source=marketing&utm_campaign=NKxE8NLaEeqlgefw1tB51Q#courses
另外坊間我見唔少python 教材,雖然無買過但巴打你都可以睇下
lm
我都黎緊會報 唔知難唔難入
不過我係工程畢業
如果你係讀CS,好大機會係玩Algorithm 個啲
單一language 未必有用
如果BA 底,讀Ecom icom 好似好啲
最少你唔會咁辛苦catch up 番啲CS concept
入到就畢到業架啦
我識幾個non-cs background 讀HKU MSc CS都唔覺有咩大問題
D lecturer都當你無底咁樣教
有冇早約年既admission figures? 知唔知大約收幾多pt ft, 多大陸人?
睇返個syl Hku既cs係general 好多 cu係預你ug cs/ minor cs
係hku 讀書好開心,以前
即係ust 啦
taught master係咪冇津貼要比成十幾萬?
呢科不嬲算唔算多人爭難唔難入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞