已All out 1137 HKTV (35) 苦主哭泣區

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
學到野
突然咁撚認真既個post

不過講配送成本同時間,其實真係快左。之前送上門要等3、4日,9月開始買左幾次野都係兩日就有,仲以為無乜單,但turn out又唔係。

「如果送去呢棟大廈係3張單, 每張單$300, 配送成本都係$100,咁就可以賺$800」

我見佢而家送貨時間唔係有曬全部option,而只係隔住隔住咁出某d option,似係optimize緊個logistic再進一步降低送貨成本,同一區既單集合處理,呢個都係有番咁上下scale先可以開始做,之後就要等年報個送貨成本係咪再一步降低到。
按上半年HKTV 日均around 30000張單計, 平均單價$300已經夠break even EBITDA.
但2019年平均單量得15000倒, 就算平均單價有$508, 每張單EBITDA都要蝕$35.
量同單價都緊要, 但只要平均單價維持正常, 單量就決定一切.
我都有試..兩日VIP 臨cut off落order, 最快星期六已經可以送. 開頭以為係單少所以快,但睇返order number都有6萬幾, 可能係optimize緊個logistic process, 都有可能係之前請落好多人,而家sale落返D人手充足左.
其實講多真係無謂,成皇敗寇。dinlo可以係低位開始allin,直至而家有倍幾2倍profit,呢點真係服起碼呢個post我未見識到其他人有更犀利

我都由3,4蚊開始有入貨,但無膽allin,夾埋都係十零廿萬貨,就算均價6蚊左右,賺都係有限錢
千蛇一出手 我連挽鞋既資格刀冇(;´༎ຶД༎ຶ`)
之後就先跌後升
下次震一震你又走
JPM 6.5%~
尋日升幾多 莖假即刻跌返晒
留意德銀都超過2%了
好癲 明知8成業績麻麻都賭業績 我真係再恭喜你呀
上星期一早講左出9月數一定難睇架啦
仆你個街 好彩 琴日放撚左
係,其實DB 半年高位係9月中,去到2.31%, 但9月23又去返1.96%.
單量永遠重要。 一係張張單超貴。幾千幾千。
加上佢o2o store drive down 左單價。 其實慳左送貨成本。
跌返30%先今日
琴日唔聽我講個啲
真係幫唔到你地
放撚哂
你話緊dinlo
Dinlo條屍呢?化咗啦?
HKTVmall上月總交易額 按月跌10.8%
Dinlo 尋日15:45再狗衝入去
真係好撚醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞