已All out 1137 HKTV (35) 苦主哭泣區

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
香港電視(01137.HK)發佈公告,2020年9月,集團網購平台及門市業務平均每日訂單總商品交易額(調整至最接近的百位數)為33,000,同比增長102.5%,環比增長0.3%;每月訂單總商品交易額(調整至最接近的百萬位數)為4.78億港元,同比增長105.2%環比減少10.8%
7月7開始第三波疫情 日日過百單 送貨提高至$800

傻𠹌咗?
7月日日過百單,根本冇得比
Wiki話預計下半年GMV30億
4.7億好明顯符合預期
真心覺得唔差
希望佢34
想入貨了
系,所以9月丁單下降係合理
股價早已於9月頭反映
痴q咗線呀
要求銷售額每一個月都比上個月高係唔實際
Ching 心水清

其實過去不嬲都唔係一個月總比上一個月高,週不時都會回落返(紅字部份)..但最終個trend都係upward...零售本來就係咁.
價值投資者或成醉大贏家
差到爆,單數升,但平均單價得返4字頭,$500樓下嘅單基本上張單cover 唔到運費,即係做多左蝕錢嘅單,簡單講購錢能力弱左甚至係蝕返錢
師兄心水清
J單量無撚用
每單有固定成本。單價下跌直接影響收入
師兄,2020上半年平均日單量29767, 平均單價$513,平均每單配送成本係$36, 平均每張單可以賺$67 (EBITDA).如果平均單價跌到去$483, 每張單會賺少$7,去到$60一張.
師兄心中清,單量加單值先係王道。
但9月單值係2020年以來尾二最低
舉個例子, 有一張單$500, 送上屋企.
有另一張單$200, 去門市pickup.
平均單價只係$350,但配送成本只有一個,而唔係兩個.
不論J平均單價or單量,其實意思都不大,最直接係睇Gross Amount.
認真post
任何認真post,只要見到有dinlo出現,你就知道,這個post必會變為業餘,不認真,和像馬戲團。

平均單價一向$500上下浮動都係HKTV咁多年來特性, 基本上都係佢地控制範圍(紅色部份).
單量亦唔係完全冇意思,幻想一下有一張單送去 一棟大廈,$500, 配送成本$100, 咁呢張單就可以賺$400.
但如果送去呢棟大廈係3張單, 每張單$300, 配送成本都係$100,咁就可以賺$800. 就算係平均單價下降,只要單量夠,基本上都可以generate extra sale.呢D野佢地會計得到.
= =
Gross amt係online 先無參考價值
Online 世界係講每單張賺錢能力,或者unit contribution
不過hktvmall 個case 對比Amazon 或者台灣online model 黎講複雜好多,就算佢門市pick up, 都有佢配送成本,門市仲要加埋其他支出。

但最簡單指標係過幾多錢嘅單hktvmall 係可以賺錢,正常online 世界$4-500左右。 (呢樣同單價毛利掛勾),毛利高好似health beauty, $2-300嘅單都維到皮,毛利低例如成單都係米,可能張單$1000都要蝕錢。不過都係拉個平均數字,但呢個數字應該得維基自己入面嘅人先知。

但單價跌絕對唔係好事

講太多 唔再講太深入
次次出業績前都升定先,之後就。。。
師兄講得O岩, 平均單價持續跌一定唔係好事. 但$480的平均單價,夠generate profit 有餘, 而且亦係公司本身正常上下單價波動範圍.
師兄高質
好耐無見咁認真嘅回覆
無研究佢幾錢單先回到本

唔係做開香港e-commerce 所以清楚香港實際情況,可能真係$480單價佢都夠做
王子有point
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞