點解個個入門菲林都要買FM-2?

75 回覆
0 Like 4 Dislike
冇話過要吹Leica喎,更加唔好講digital啦

只係想叫啲人吹下Nikon同Canon,等佢地嘅菲林相機價位高過Leica啫,我唔抵得Leica咁垃圾仲要賣咁貴。

日本廠喺發展完旁軸之後,先喺1950年先再發展單反,「見證得最多歷史嘅係日本單反」?

你係唔係捉錯用神?
唔好講啲事實出來
唔好咁啦
人地都話自己係新手
本身nikon相機 build quality已經好過leica喇
仲要大9人比4皮買部垃圾leica
唔知4皮可以買到幾多部new in box 嘅大F/ F2呢
你擔心下你最愛既nikon俾無反打到仆街點算好先啦
我話leica垃圾過nikon canon啫,即刻有人沖出黎問人用過leica未
如果誤會左你真係唔好意思囉
我依啲垃圾新手邊有公信力吖,點吹奏都冇人理喇
不過我就係唔明點解當年啲人咁唔中意用leica呢?搞到人差啲執笠
點解nasa唔帶leica上太空要搵nikon, 一定係nasa唔識貨
一定係有人收左日本仔錢帶風向9吹日本單反好過leica喇
leica fanboy係咪唔記得左一開始leica贏唔到contax要免費送機求人用佢啲機依啲7事點知送完啲機比人冇幾耐就興起日本單反,真係慘
做乜屈我最愛nikon
不過nikon啲無反真係幾垃圾
好在冇轉會nikon無反
Hasselblad 500CM
好奇一問,喺單反興起前,見證最多歷史嘅係咩機?

同埋真心唔明點解單反都屌打旁軸啦,但係依家Leica機仲貴過日本機

利申:F3用家
貴係因為有好多傻西肯做水魚比premium價嘛
我一早講左喇,同班俾premium價買rolex嘅傻西一樣嘛
定係你覺得貴就等於好
買部有自動對焦都係500蚊內
FM-2 溝女用

踩你心愛嘅leica好嬲呀
專登搵返半年前嘅post起我底,辛苦曬你喎
我話用過leica你係咪會認同我leica係垃圾?
駁唔到所以先攻擊我本人?
乜你咁低質架
唔啹呀,咪講下leica點唔垃圾過nikon canon囉
可能我唔識野睇錯leica呢
你都未回答我第一個嘅問題

FM2炒到咁,咪又係有班傻閪畀炒價買所謂嘅「機械機皇」
係吖
所以我一部fm2都冇
即係買FM2 =水魚?
買FM2唔係問題,問題係有文青店同炒家不斷吹到佢,炒到離嗮地,買家畀人當水魚咁劏

買咩機都係咁,只要係正常價錢買,就唔會做水魚
文青店個價買top mint仲有找
我都係
咁買leica係咪水魚
你覺得Leica值咁嘅價錢咪買囉,唔值得個價而又走去買咪甘願做水魚囉
咁fm3a又應該值幾錢
求全能連巴出價
其實影相是咪一定要名器?
冇名器唔好學人影?

我就得D爛鬼平機
漏低都唔會有人執
實拎得返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞