點解個個入門菲林都要買FM-2?

75 回覆
0 Like 4 Dislike
leica m算9數喇比nikon canon打到差啲破產
傻西先會比炒價買
同比炒價買rolex嘅傻西一撚樣
你啱
rolex係leica級數先至啱
明明個膽冇料到但仲有一大班傻西比premium炒價買
買菲林玩中幅 雙鏡機仲好啦 又平又夠威又文青
啱晒啲跟風撚
nikon & canon & leica 喺同一個 category
Xpan係一個特別既黑盒
買機送技術
當然唔係喇
leica垃圾咁多
菲林相機討論 41 (懷念牙black)
https://lih.kg/nHCGkeX

7個月就新手變老手屌人傳統大廠垃圾
玩過leica 未
所以Nikon & Canon 嘅菲林機價錢值得炒得咁高FM2更加喺機械機王,唔買正傻閪
屌!一定喺Leica個班仆街炒家成日係到吹Leica喺premium嘅相機,搞到咁多人on99跟風,推高個價,其實Leica根本唔值呢個價!Nikon同Canon勁咁多,打到佢地破產啦,仲買咁叉貴!

如果多啲人吹Nikon同Canon喺最勁嘅,FM同AE系列一定可以炒高得過Leica呢啲垃圾機啦!我地一齊為呢個目標加油啦
其實而家買部哈蘇500cm+c80都係$7000左右
反正菲林愈來愈貴 我情願認真咁影12張好過
而家就係咁用緊
啱呀我依啲新手都知食炒買部牛肺leica嘅都係正傻西
我依啲垃圾新手就攬住部垃圾單反算9數喇
你買多啲leica喇
nikon canon唔勁
不過當年差啲搞到leica執笠啫
諗起leica當年點樣求人合作就想笑
定係你想吹奏數碼leica吖,比貴幾皮買日本二手科技
不過leica最勁咪識得吹水囉,吹到自己點樣見證歷史,但係明明見證得最多歷史嘅係日本單反
不過又係嘅,leica部機本身都冇野好吹,點同人地nikon canon sell spec就得
我用2千蚊買到部mint condition 大F喇
build quality 好過你啲垃圾leica
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞