有冇人好掛住以前好多霓虹燈嘅香港?

324 回覆
1220 Like 35 Dislike
霓虹熄了 世界漸冷清
我之前都一路諗之後會點, 會唔會香港d 街變到好支那feel. 全部野殘體.
支那feel
MV拍得好正 但唱果個可唔可以吞埋啖飯先 含住野唱好咩?
琴日先睇完 有無人知邊到有得借本書?
但甲級商業大廈d 光又點計? 無人叫你開全晚吧
好似話係新牌喎,靚mon。
同埋又唔係咁比嘅,塊大mon樓下如果再寬闊啲嘅話就真係有紐約ts果種feel
幾好 MV畫面好靜 幾夾首歌 不過諗起李克勤盲眼咁唱歌sor
家陣果本係再版喇,話個印刷色澤再實啲,我都想要初版但奈何太遲入手
之前翻睇表姐你好嘢
喺開蓬電車嗰幕真係嘩一聲
原來以前係咁五光十色

前幾年有套泰片有嚟香港取景
應該有特登搵多霓虹燈嘅街取景
但點拍都唔會拍得返以前嗰種燦爛
唱得好撚有feel
每當變幻時 便知時光去
九龍城寨 可惜未親自體驗過就已經無左
宜家只可以從game 舊相之中睇返
果種香港味
好撚憎 LED
除咗燈 寫繁體字先有味道
而家霓虹燈效率已經唔夠
加埋多左新條例 消失都係無可厚非
民主化都係麥理浩打後嘅產物
上一兩代根本無呢套價值觀 或者唔強

再者香港人普遍無乜本土意識
短視當香港搵食地方 社區意識唔強無點理

你見郊野公園 屋苑啲垃圾幾多就知
就算香港波完場 都係有唔少垃圾要執埋人地嗰份

少共同去計劃創造將來 守護地方嘅價值
意識唔強都算 時機都係問題
依家先起步至發現好多地方已經畀內鬼北方勢力控制住

今日咁樣 竟然仲有四成人投建制 其實真係共業嚟
如果呢度係芬蘭 加泰 波蘭 至少可以守護到多啲
別人大概都睡去 只得你跟我抱下去
留連夜市將滅燈裡 等璀璨燈火隠進廢墟
沒人願說我想歸去 我看你跟我都心虛
明明共你天生一對 無緣共對也算是創舉

紅眼睛幽幽的看著這孤城 如同苦笑擠出的高興
全城為我花光狠勁 浮華盛世作分手佈景

傳說中分手的眼淚會傾城 霓虹熄了世界漸冷清
煙花會謝 笙歌會停 顯得這故事尾聲更動聽

熱情就算熄滅了 分手這一晚也重要
甜言蜜語謊話嬉笑 多給我一點不要缺少

話題盡了也不緊要 吻我至蕭煞的深宵
繁華鬧市燈光普照 然而共你已再沒破曉

紅眼睛幽幽的看著這孤城 如同苦笑擠出的高興
瓊樓玉宇 倒了陣形 來營造這落泊的風景

傳說中分手的眼淚會傾城 霓虹熄了世界漸冷清
煙花會謝 笙歌會停 顯得這故事尾聲更動聽
有冇人知MV個女仔IG?
呢啲冇左有咩所謂
真正核心價值係返工同買樓

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞