有冇人好掛住以前好多霓虹燈嘅香港?

324 回覆
1220 Like 35 Dislike
https://www.instagram.com/p/CE_cAvWAjaa/?igshid=hgw849swajc

《消失的香港個性》

也斯嘅名言「香港的故事:為什麼這麼難說?」

其實香港實在有太多嘅面向,係一個複雜嘅故事,無論點拼湊香港事物,都好難可以寫到一個實實在在嘅完整香港。因為香港既有曾經傳奇嘅明將紅豆軍艦壽司,又有一餐幾千蚊嘅Omakase;香港既有傳統中國廟宇鄉村建築,又有殖民地時期典雅莊嚴哥德式建築教堂;香港既有中環文青打卡塗鴉牆,又有周街都係渠王免棚通渠塗鴉(原本仲有曾灶財墨寶);香港既有同時用文言、書面語、口語寫成嘅三及第廣東歌,又有LMF同MLA嘅樂隊;香港人既有著波boot去踢波,又有只係著白飯魚到足球場嘅人;香港既有中環價值,又有營營役役搵兩餐嘅打工仔。香港嘅混雜與複雜性,就已經暗示香港並唔係咁易理解,同時反映出香港嘅活力一面,香港好難一概而論。

而香港其中一個形象就係霓虹燈嘅Cyberpunk美學。Cyberpunk係指「High tech, low life」,都市人生活喺高科技下失去人性,表面上光鮮,但實質無任何生活質素可言,城市充滿孤獨感同人與人之間疏離感。好多電影都利用Cyberpunk 表達未來都市感覺。當中霓虹燈招牌就一直都係Cyberpunk 標誌性元素,係外國人對科幻、反烏托邦都市嘅想象象徵,所以好多外國作品都會見到有香港霓虹燈影子。

近排《屍殺半島》上映,有係香港取景,亦有為咗香港霓虹燈而搭嘅景(係因為香港霓虹燈已經無晒?)。《屍殺半島》係套末日電影,而導演為咗配合電影調子,就選擇將香港描繪成一個充滿罪行同黑暗嘅地方,利用幽暗街道、淺窄嘅巷弄、頹廢嘅舊建築物,再配以刻意搭建嘅霓虹燈招牌場景,塑造出一個糜爛反烏托邦都市。《屍殺半島》利用香港霓虹燈襯托出電影氣氛係一例子,而《Blade Runner》同《攻殼機動隊》都係受到香港特殊嘅街景影響嘅作品。

所以可以肯定嘅係,提起香港一定有人會諗起以前香港狹窄嘅街道掛滿霓虹燈招牌景象,係香港獨有嘅視覺美學。先前就有日本人將80、90年代唔同嘅霓虹燈合成一系列嘅相,造成香港街道佈滿密密麻麻嘅霓虹燈,一度成為網絡熱話。合成相嘅街景同依家嘅香港街道形成強烈對比。因為係政府嘅招牌清拆令下,昔日既繁華街景開始變得冷清,唔再有滿佈霓虹燈,就算被譽為香港霓虹燈招牌之王嘅佐敦翠華招牌,近排都被拆。其實香港街道一早已經無聲無息地拆去一個個嘅招牌,街道變得平平無奇了,令外國驚奇嘅事物逐漸消失。

危險嘅霓虹燈招牌當然要拆,不過依家政府嘅招牌清拆令會唔會有啲過份嚴苛?其實喺規管嘅同時可唔可以諗埋香港嘅獨特性?

曾經特區政府一度大力宣傳香港為「活力之都」,但一直做咗相反嘅事。依家街道得返疏疏落落嘅招牌,只有冷清,何來活力?政府將所有野規管單一化,反而失去咗文首開頭所講個種複雜多元,潛藏活力嘅感覺。真正要表達出香港個性、香港文化,絕對唔係由上而下,反而係由下而上、係經過歲月而逐漸發展出嚟嘅,先係真正能夠代表到香港。特區政府應該放鬆對香港公共空間嘅過份規管,先可以令民間百花齊放,重視混雜多元,依個亦係香港舊日文化成功嘅地方。如果唔係香港最終只會成為一個沒有歷史,沒有情感,沒有回憶,只有格式化單一格局嘅大型商場城市,再唔會吸引到世界各國嘅人欣賞香港。
都係一樣叫法
係以前就覺得香港好靚
但果陣時講話香港靚好多景色只會比人踩
到依家香港褪緊色 先話香港好靚
如果大家唔係得把口 而係努力去守護同宣揚
我相信香港嘅文化一定唔會就此完結
都想知道,已經搵過好幾個地方。
80年代香港好污糟
周街垃圾
之前網上見過真係有興趣班。類似旅遊體驗

買咗未?
冇得比? 哪來的自信
講cyberpunk東京第一全世界公認架啦
咁你認為香港多霓虹燈招牌就叫cyberpunk?
對呢種情懷系列有實體情意結 數位文檔拎嚟睇小說!
ching未入手嘅話快啲去各大獨立書店望兩眼睇下啱唔啱再買返本
推 香港警察已被外國政客定性為暴徒、惡霸! - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/2194080
根本政府就應該係要加強審查維修
並出錢資助鼓勵企業用霓虹燈
根本霓虹燈同香港呢個城市係掛勾
好多人一諗起香港就係高樓大廈
同充滿霓虹燈嘅街道
屌你老母而家拆撚哂
本身啲舊街已經係唔好睇
不過加咗啲霓虹燈上去反而變得好有香港味
而家就齋唔好睇
仲要加咗啲淘寶LED燈成個大陸咁
好文
上面要唔可以住人
其實掛霓虹燈嘅地方淨係應該做樓上鋪/迷你倉都OK

建議睇返80,90年代電影
黑幫 ,警匪勁多呢啲場口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞