[月經] iOS集中討論區 (145) Apple Event 2020.09.16 1AM

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
咁而家睇片打機買air定2020 pro?

如果用bts然後賣返airpod pro.
2020 pro大概貴$800-1000

64 128 我都夠用

A12Z vs A14 cpu輸gpu贏?

120hz 個mon光D(netflix HDR)
真4 speaker
多2gb ram(air 4 應該得4gb)

值唔值?
最少等到下年先跌返落今年個價

改太多嘢要賺margin 位,只能加價

講咗咁耐終於下放ipad Pro design比Air

iPad 唔知等多幾耐先有午餐肉食
點會唔值 有bts一定買pro
冇先要諗
不過買pro半年後就要睇住apple出mini led+A14X ipad pro

btw bts幾時完?
99%肯定Air cut咗電

新Air比ipad Pro 厚但輕,用新制程嘅Air使用時間同Pro竟然一樣
唔急用就等下年先買,今年我覺得部部都差少少咁

iPad -> 算係下放咗Air比iPad,無budget 隨時都可以買,但我係班家長依家應該會癲咗

iPad Air -> 過一兩年賣返3888就好玩得多,下年pro用A14x嘅話就更加少人買

iPad Pro -> 等A14X啦
有呢個功能出街都唔會用
成個戇鳩仔咁
一定俾人恥笑
本身有部ipad air 1 ,已經lag到仆街
但諗唔掂買ipad air 4 定ipad pro 11’
有bts 係咪都係應該買pro
如果air4 跟 air3價錢就買咗啦

而家好尷尬air4又貴 不如買pro 不過pro過半年又大改

都係等下一代pro
A12z gpu勁過A12 2.25倍
A14 gpu先得A12 1.3倍

Cpu就唔知啦
可能上網開apps快過a12z
如果等唔到半年/大半年 就bts pro
5599 256gb air同5999 128gb pro+airpods比既話
一定簡pro

64gb夠既話直接買4399 64gb air最抵
iPad 8個用咗A12仲平過ipad mini5咁多
有無人試過用WINDOWS 10 既ITUNES
CLICK完之後係無彈個程式出黎
但係睇工作管理員係行緊既
重裝過程式都係咁
好悶呀屌
睇完只希望iPhone12會有TouchID
有無人打算轉會或者出多部an 機
依樣對Apple有信心
Pro嘅體驗始終係最好
翻修10.5 Pro 十分抵玩
Apple啲階級觀念好重
就算係N年前嘅Pro都依然係好過依家嘅中階
尋晚最大嘅問題係Apple真係冇人識present
堆presenters個個都好面目模糊
又造唔到星
尋晚驚喜係真係唔出iphone 12, air直上A14+有新色+得64/256
跟本air 4唔值買
10.5/12.9仍然好用/抵賣過佢
唔知點解部嘢明明齊哂我checklist想要嘅嘢
價錢都仲係可接受範圍內
但我就係冇咩興趣買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞