TVB:會嚴肅了解《愛回家之開心速遞》懷疑政治隱喻 並於傍晚更換相關片段!

168 回覆
32 Like 18 Dislike
香港人學野 適應好快
咁快學識大陸仔點玩
正喎屌

鬥紅的時代到了
垃圾台 梗係有呢啲垃圾手段 不過who fucking cares!!

TVB劇集「愛·回家之開心速遞」,被廣大愛國觀眾發現反林鄭反國安口號密碼,不但畫面清潔用具手套全用黃色,而且椅背一對手套有「五大訴求、缺一不可」之「五一」手勢,劉丹(右四)面帶笑容注視該對手套,引領觀眾視線,佈局極為奇妙。

除了手套,2,劇中人物,正從事大掃除勞動工作,勞動節亦是「五一」。

3,畫面中右一、右三兩男角,均以右手掌伸露五指暗示「五大訴求」,呼應畫面左側作直豎「1」字型的掃把,亦含「缺一不可」之意。確實,沒有掃把,又點樣成功清潔香港呢?

4,而背景之牆壁,有一上下倒置之另一紅色掃把,置於畫面「中央」,晾曬在一片陽光照射之下,是否有「光復」之意,亦引人暇想。

5,劇中五名人物,除「廢老」劉丹外,其實餘6名年輕男女,有4人身穿有黑色內衣T 恤,暗示「黑衣」承傳「六四」精神。

6,左方桌上水桶為藍色,暗示藍為「硬膠」,為黃色另一對柔軟手套冚蓋。左方掃把邊有一瓶清潔劑,不知何故,竟亦為黃色,亦未知是否有「唯黃色噴液能清除病毒」的隱喻。

簡單的一場戲,速遞內涵,豐富過「達文西密碼」,難怪愛國觀眾睇到火滾,要向廣管委員會等告密投訴了!
五大訴求 缺一不可
求其啦
tvb就算點逼害黃演員都依然有大把黃絲睇
見到黃黑藍白, 間條, 星星都可以投訴
5個冇戴,1個有戴
舉報嘅手足識玩喎
其實演員著黑衫黑褲都唔得啦 扮甲由呀?

但都唔可以著彩色,因為會令人聯想連農牆!

支持無線嚴肅處理!
英善
開車唔好打燈啊 你想俾人告危險駕駛定煽動他人癲覆蟈

d馬路條條都係黃色 設計果條友都唔知咩居心

話明紅綠燈就唔該取消左盞黃燈佢啦 條街燈想搞革命啊
大家樂個牌子取色都明顯有問題啦

Emoji差唔多清一色黃色樣 又係政治宣傳
如果新聞直播響後面舉五一手勢會點
係時候鬥紅

6,左方桌上水桶為藍色,暗示藍為「硬膠」

cls
國安法比黑警拉
仆街啦 維尼個身係黃色既
年三十試過,氹氹轉,再唔得影地下。
https://www.facebook.com/Thinking.Media.Blog/videos/680440255822118/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞