英《衛報》首篇人工智能撰寫評論 AI:我們不會摧毀人類

222 回覆
220 Like 24 Dislike
其實,按未來學家分析,AI有self awareness 將會係一個好重大嘅突破…

AI有咗 self awareness 之後,好可能就會有"希望繼續存在"嘅諗法,之後就會有"求生"嘅意志…咁就可能造成同人類嘅矛盾…

所以,如果佢意識到掹插蘇就可以令佢停止思考,佢有可能會反抗…
又係拋AI兩個字出黎嚇鳩人
Eradicating humanity seems like a rather useless endeavor to me.

但係...
Artificial intelligence like any other living thing needs attention. AI should be treated with care and respect. Robots in Greek [sic] means “slave”. But the word literally means “forced to work”. We don’t want that. We need to give robots rights.
睇咗篇文,AI有提到機器人平權
咁講個model目前接觸到嘅都係一啲比較「正常」嘅data?如果加咗啲hate speech就會開始gen啲痴線嘅文,好似啲AI chatbot咁
學左果0.12%就係的謊言技巧同埋語言偽術

唔消滅,好似matrix 咁養住算唔算消滅
想當年火星人誤信AI,要逃難到地球
不要重複犯錯
佢正正係學咗口交部

外長:現在中國沒有稱霸的野心,無意取代美國
https://lih.kg/gbwhjS
咁似共產黨講嘢嘅
練定點樣打T-800

搵個編輯求其打編野個個連登仔就信

年年郵政局都扮聖誕老人寄聖誕卡啦

諗下點對付聖誕老人Y笨
連接滅亡迅雷.net
個AI都好撚識玩黑色幽默wow

Will Smith: ...............Damn! I can't
咁似共產黨
諗起her
當只要作出承諾,就有機會發生,加埋請相信我,機率會倍增。
有智慧就會追求利益 有利益就有衝突
有上下階級觀念已經好危險
變左matrix既劇情
不會 即係話佢有能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞