香港一部物理治療衝擊波機幾錢??

38 回覆
3 Like 2 Dislike
一樣,兩三年前做過十幾次萬蚊好得7788, 間唔中先痛一次, 通常痛就食粒藥就攪掂, 呢排唔知攪乜9, 食左兩個星期藥都未好, 有時路都行唔到
如果對椎間盤突出有冇幫助
我以前試過佢話係超聲波但我完全feel唔到咩感覺剩係feel到嗰醫生落cooling gel
通常係因為傷患同勞損令hip and core 發唔到力
變左主要由小腿發力
所以先會有足低筋膜炎
想問超聲波。同衝擊波係咪2樣嘢?
我都有筋膜炎。好似8成
而家膝頭哥又痛。出去做一次衝擊波要600蚊
超聲波係ultrasound - 做落應該係冇感覺/最多微微熱
衝擊波係shockwave - 做落係會痛 (moderate to maximally tolerable pain)
兩樣嘢個treatment effect嘅mechanism係唔同
不過依兩款機對plantar fasciitis都有啲用嘅
認真唔錯,又唔太貴,可以入手。
做超聲波無用的,研究都話無用
衝擊波就好work,但一部幾十萬蚊
出去睇物理治療啦
記得唔好去睇中醫 跌打 脊醫 痛症中心 自稱XX治療師
買部機就醫返好咁唔撚洗物理治療師啦
radial shockwave垃圾…你用飽佢…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞