香港一部物理治療衝擊波機幾錢??

38 回覆
3 Like 2 Dislike
腳底筋腱受傷,做咗半年物理治療都好下差下咁,一行多少少路就又傷返。做下做下都做咗幾皮野物理治療,可能都夠買部衝擊波機自己打了,想問香港d衝擊波機賣緊幾錢部,購買駛唔駛攞牌嫁?
不如試下買部手持式超聲波機先?利申用緊唔錯
我都諗過,做衝擊波好有用,但真係貴!本身有保險包都係做到十次左右,我係髖骨位置受傷,冇咁快好得晒!
做超聲波好撚痛,自己好難同自己做。
點會我係腳底筋膜發炎
每日都幫自己做緊 唔痛wor
我次次做完一日行唔到路wow,你係咪開足100%打?
anyway幾錢同邊隻型號機好?
https://www.medimart.com.hk/product/ecstim-delta-portable-combo-ultrasound-and-tens-device

我買依隻囉
見其他超聲波機都過萬
得依隻負擔到+可以每日用
佢另外仲可以加錢買隻消炎gel用完幾舒服
建議你去了解完再決定買唔買
佢地都解釋得好詳細
佢依隻得3種mode(高、中、低)
厚肉d嘅地方就用高
我自己腳跟就用「中」
你部機會唔會用到feel到塊金屬片熱?我次次去打,最多做兩分半鐘金屬塊片已經熱到會辣親。
我本人就係一個衝擊波,只要我一出現就會傷害到人
用15-20mins係微熱
30-40mins都係熱熱地
唔會去到辣親
你出面用果部係勁好多
依d家用式唔會去到咁勁
衝擊波唔係真係無敵
都係慢慢等身體復原, 唔好行咁多, 遊下水踩下單車
唔痛係咪代表個位唔岩或者唔work
次次去做物理治療痛到叫出黎
唔痛好似代表唔中或唔夠功率打入到去d傷患位。
衝擊波不如買支按摩槍
有興趣...
扁平足行路行到腳痛/做運動肌肉酸痛都適用?
係囉 與其比咁貴買部機
不如自己恆常拉筋碌波先
做完好咗好多feel到佢裡面炎症修復緊
家用式果隻唔會痛
但如果你貼埋佢隻止痛貼一齊用就有感覺(電流feel)
痛先work喎
你自己google下正常嘅超聲波物理治療係咩感覺
佢for真係肌肉有發炎嘅人用
你考慮下有冇依種需要先
衝擊波係打爛你入面啲野再刺激佢收復喎,你唔好自己做,陣間打太多又煩,唔啱位又死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞