30 vs 60 fps

78 回覆
2 Like 123 Dislike
on9...
用緊1個mon 144 1個60
以前會長開2個60 而家60個個已經唔開
睇壞眼
VR特別明顯 某啲位有時3x fps 大部份72fps
高fps唔係為左贏輸 太低fps玩得唔舒服架
我係普通版ps4玩dark soul3, 佢老味應該平均30fps都無
玩到唔想玩好影響體驗
一係真殘障 一係扮殘障挑釁正常人

截到 2020-08-29 15:16
1人正評 76人負評
到底分別到30 60係正常
定分唔到係正常 唔洗諗啦下話
好大分別喎
先唔好話睇到一格格咁嚴重
流暢度一睇就分得出
你個mon 得30fps

30同60梗係分到, 60同144我覺得就係呃水魚
咁我又唔係純粹話得輸贏呢個因素既,唔舒服咪換到舒服為止
不過有啲人係要講到其他人有問題咁真係...
滿足 同 分唔到, 係兩樣嘢
咁高過45fps唔係應該睇唔到分別咩?
30/60個分別阿伯都睇得出啦
樓主對眼咩事
「不要安裝寬頻,56K已足夠」
60上144個出入仍然好明顯
你用慣144 就算淨上網都好, 轉返60碌下網頁都一定會覺得窒
144再上240個分別就低d
Frame time:
60fps: 16.67ms
144fps: 6.94ms
240fps: 4.17ms
人眼既spec係無限制幾多fps, 睇慣邊個就會適應邊個 只要高過~24fps就會起你腦入面形成一段相對流暢既動畫, 低過24fps就會開始覺得似slideshow或者stop motion多過似動畫 當然唔同人既threshold都唔同
你慣左30咪覺得30無問題 但係上高d一定會順好多 同埋部份遊戲會有優勢
例如csgo, quake咁樣, 多數都係一槍致命 用144fps你對手用60fps
如果反應速度一樣既話, 大家都係一見到對方就開槍
起最大分別既情況下你可以快對方差唔多10ms開槍
10ms好少 但起快節奏既game入面有絕對既優勢
我覺得一直所講既分唔到只係素材同實際應用上既問題,好似上面貼既testufo同utube link,知道應該focus既地方,相對容易睇到有差別既地方,但入到game大家留意既位就未必一樣,衍生咗睇法上有差別

有得對比嗰陣有啲畫面係明顯既,但係普通畫面無對比既情況下,你唔講幾多fps的話我一定答唔到個答案,一定有部分人同我一樣

暈唔暈既問題以前真係好少聽,係得某啲game真係好高速先會比較多人頂唔順,係咪新世代問題黎
好難相信一個打慣機嘅人會唔分到

個情況就好似講緊有人分唔到麻布同絲綢嘅順滑度有乜分別
我相信絕大部人都係FEEL到個分別, 只係佢地唔識形容
FPS係一樣, 邊有可能玩落去感覺唔到分別
我無留意到佢最後嗰句咁偏激
我都唔認同60fps係呃人,但係亦都唔認同話分唔到就係有問題,運動界不嬲都有啲波快到常人跟唔到,但係跟唔到唔通又係眼殘?好難100%認同
打和撚係講我?叫你追求自己覺得舒服既野都叫打和?咁改口叫大家唔駛諗,盲追高端硬體會唔會好啲
由細打到大,呢個話題都同fd傾過幾次,比身邊啲人睇都一半半分到一半半分唔到,好多時都係翻睇指個差別位之後好多人個反應都係話“下?咁樣咋?”

唔知係咪族群分別啦,我呢啲唔覺眼既就玩主機夠皮,其他覺眼既就主玩電腦,可能主玩電腦先咁大反應掛自己舒服就得,講真點會理其他人咁多
都係嗰句, 滿足 同 分唔到係兩回事
玩完PS4 30FPS, 走咗YOUTUBE睇人玩60FPS都分到
30都ok 食開屎
60同144都分到, 200同240我覺得就係呃水魚
少打機
做野同上網都要144

噉你60Hz變45Hz
你都會感受到45Hz同30Hz個分別
反定返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞