30 vs 60 fps

78 回覆
2 Like 123 Dislike
用iPhone點set?
fps game唔夠60fps完全玩唔到
以前用開60 , 覺得144 係噱頭

用完144 , 轉番60 , 睇野好lag好濛

唔敢試240 , 驚番唔到轉頭

我電話mon都用慣咗120hz

轉60 會成日覺得好卡
https://youtu.be/_SzGQkI-IwM
呢條片好d
有d game動態模糊整得好,睇片係好似60fps
但係玩個陣就明顯睇得出得30fps

利申:9up
屌我就係做左on9 仔 2張2080

點解大部份game 都唔支援

垃撚圾
點會 30 同 60好大分別
分唔到既係唔知發生咩事姐
我諗又易feel 係玩動作game果陣 用R3制郁個鏡頭果陣
就咁睇個人分別唔大 鏡頭郁黎郁去好明顯順滑好多
30同60爭好遠
槍game去到2xxfps,玩返60fps覺得lag
開出嚟睇屌你冇分別
然後我入返YouTube app
原來畫質較咗240
校返做1080P 60FPS後
當然有分別
iphone 幾多fps ?
唔太清楚

我用緊rog phone 2
有分別,但格數穩定係重要過高格數
講到驗眼嗰啲唔駛理佢地,一個睇野會暈一個睇野唔會暈,你覺得邊個要睇醫生多啲

好似reply入面啲比較片段的確真係清晰啲睇到差別,但入到game我真係唔覺咁大影響,有幾多真係因為fps而打輸比人 尤其ps4大家環境一模一樣,更加係技術問題

唔係話追求60fps有錯,但接受到30fps其實幾幸福,幾千蚊同幾萬蚊同一效果=慳返唔少 當然,有財力的話砌機緊係砌到最好

同埋呢啲野我覺得某程度同耳機撚一樣,唔知點解會有部分人盲追到好似有種優越感咁憑自己感覺啦,有要求就追,低要求咪由鳩佢
得d窮撚先會話無分別
話無分別既應該係打機又廢又買唔起高階spec
宜家pc要做到真4K@穩定60fps 要一張2080ti
你覺得一部幾千蚊嘅console可以做到咩
俾到真4K@30fps你都要偷笑
console公司從來都冇覺得60fps係一個標準
佢地覺得30fps已經夠 因為有好多好似樓主呢啲咁嘅人
玩慣30fps/睇唔出同60fps有咩分別
console要有60fps只係玩家嘅一廂情願
如果唔係動作game/射擊/競技/賽車等等既
30fps係夠用但上到60先會有流暢既感覺
30都覺得順好多時只係你開左動態矇糊令你覺得冇咁疾
fps同肉眼睇唔睇到係一條漸平既curve黎
30到60係一定睇到
60到144就會係郁得快個陣易睇到
144到200 200到240呢D條curve就開始平
姐係當然一定會有分別但愈黎愈難睇到
對控制都有影響
高fps 反應會快啲
但唔知點解
係咪噱頭?
最簡單分就係玩fps game睇槍管移動,30fps會一格一格咁郁,60就順少少,上到144你就會明顯睇到個差異有幾大
respond time既問題
你同pokemon game去諗
gameboy以前1秒有24fps
你輸入一個指令(向前行之類) 會用左1個fps
你當係1秒第1格入面你按左向前行
然後佢就會係第2格開始執行你既指令向前行

再用番你高fps反應快個例子
30同60比較咁計
你係30fps向前行
第1格入指令 之後開始行係第2格
所以行個陣係用左30fps入面既2格
60fps下
第1格入指令 之後開始行係第2格
用左60fps入面既2格

簡單數學60fps既2格姐係30fps既一格
結果放係晒做30fps黎睇
60fps只係用左1格就做左30fps要用2格先做到既野
144hz滑鼠郁一郁都睇到個分別
正常人眼refresh 係45Hz
即係低過45fps就會開始見到有分別
如果你見唔到30fps 同60fps嘅分別要驗下眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞