汽車機頭/音響討論

41 回覆
0 Like 0 Dislike
是咁的,話說近排想換機頭,於是上網做功課。
但係發現好似唔多人有討論關於機頭同音響嘅嘢。

睇緊pioneer,但係香港官網啲款又少又唔齊又唔update。
而坊間唔同嘅汽車音響舖頭有賣嘅型號仲多過香港官網好多。

嚟緊換完機頭仲諗住試吓diy 四門隔音
不如大家一齊討論吓
我都想換套音響
你預幾錢budget?
我完全冇概念用幾錢可以換到d乜野質素嘅音響
2000-3000
幾仟機頭一係android 自家機
聲底會有些少改善

日本機就pioneer apline 聲應該唔錯
carplay 睇有冇需要

喇叭youtube 都有d review 睇
我都diy 貼晒門膠邊
係靜左
但呔聲同其他好似重明顯左

車本身唔夠靜既話
想搞音響都幾痳煩
除非你鐘意開好大聲
Wireless CarPlay 其實會唔會容易斷線/比外界jam咗
我見有d人話wireless係方便但係又會有呢d小問題
淨貼門邊膠?
我直情係想4隻門痴制震墊+隔音棉
你本身有冇睇緊邊隻牌子?
我都想知多d
我個人覺得pioneer幾好用
由以前單頭到大mon到有線carplay都用過
反而幾想試下wireless 會好方便
平音響有咩推介 04年車
是但搵間裝套入門Focal/Morel二路,$1500內。如果想有皇帝位,就裝dsp。有埋Bass就冇咁悶咁囉。淺嘗咪二路加bass,再玩咪獨立dsp,後級,水塘,線材
用緊pioneer zf9350bt
零投訴 可上網可carplay 唔疾
有冇人用緊JBL 6500C
GOLF 6想換音響
如果用普通原裝音響,有少少浪費。做隔音一嚟想車裏面靜de,二嚟係焗反個喇叭de聲。升級左喇叭先,個升級感覺會直接啲

舊車DIY勁麻煩
由於喇叭已經20幾年,冇得唔換,會有D 沙沙聲
之後買左D墊又唔岩,又唔想用木,因為木唔夠半年就會莓哂
如果標準6.5唔係FOR車用原來要就住塊玻璃
另外一拆隻門塊防水膠已經老佬變脆
之後只好直接買隔音貼算
結果拆一拆又裝番
隔音綿隔音貼邊度買
櫈底低音需唔需要用amp去推?
如果唔用amp會唔會裝完都冇乜效果?
用有源bass就得喇
zf9350bt 好似好撚貴喎ching
我考慮緊dmh-z6350bt, 要$5000內都好肉赤
你意思即係機頭support到就得
利申唔係好明咩係有源bass
即係隻Bass 自帶amp.
有冇推介
千零二千蚊櫈底會唔會裝黎哂氣
我唔係要黎炸機做mk仔,係想加強下啲低頻
你架車有冇士啤呔位?我用緊awave,效果好過櫈底好多
Focal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞