【這香港已不是我的地頭 就當我在外地飄流】低調置業討論區 (332)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
位置計長沙灣 vs 元朗,樓價或者差大約兩成左右,Yoho其他方面可能比四小高少少,令實際樓價拉近啲, IMO
話說前個星期簽左按揭offer, 本身約寫10月中成交, 同律師樓講話想提早成交, 律師樓就覆我話check埋d業權果d再覆我, 但過左個幾星期今日再問佢都未有消息, 係咪要咁耐架???我又唔想好似係咁chur佢咁, 之前上去比大訂都講左查冊果d內容, 以為無其他野要再check
向北不了
住過向北樓
可一不可再
Yoho 個商場,比四小幾個場連埋,係高一個檔次
但咁都好,接近同價既話,大多數人都會揀四小 - 除非有獨特既原因要去住元朗國,例如返工係大西北,或者屋企人係附近方便照顧之類
有咩大伏
冬天北風吹埋嚟...

傳統智慧話東南樓好就係咁解
但港島區除左南區,向北先向到海
除左冬天北風,仲有無咩
美聯物業太古城金星閣分行助理營業董事施衍銘表示,太古城交投頻仍,單日更連環錄得成交,一個792實呎戶獲收租客斥1,830萬元承接,而一個897實呎戶則獲換樓客垂青,並以1,450萬元入市。

施衍銘稱,剛促成太古城海天閣一個中層B室單位,實用面積約為792呎,3房連套房,以1,830萬元獲承接,折合實用呎價約為23,106元。買家看好後市,故購入單位作長線投資收租之用。

另外該行同日亦促成海棠閣一個低層C室單位,實用面積約為897呎,3房連套房設計,獲換樓客以1,450萬元成交,折合實用呎價約為16,165元。原業主於2009年11月份以約714萬元購入上述物業,是次轉手帳面獲利約736萬元,物業升值約103%。

太古城唔同期數價錢差咁遠
係咪主要差別在於近商場定遠離商場?
中原地產葡萄園及加州花園市務經理譚永康表示,近日入市氣氛好轉,更帶動豪宅成交,葡萄園剛錄本月首宗成交,為洛菲大道單號屋,建築面積3165平方呎,實用面積2453平方呎,放盤時叫價2250萬元,議價後以2068萬元沽出,減幅8%,建築呎價6534元,實用呎價8430元。

買家為外區用家,鍾情屋苑居住環境,感單位價錢合理,即購入單位自住;原業主於2011年以2188萬元購入上址,持貨9年,是次轉手帳面蝕讓120萬元。

買大lump sum真好
9千蚊一呎唔使...
主要都係冬天凍d,向正北就日光不足咁
利申 東北
明解
冬天占寒占凍
夏天就悶熱同焗
d野易發霉
住向北樓果年幾個人都病多d
咁大劑
我又唔覺講到咁嚴重既
冬天凍d 就岩,夏天唔覺特別熱同焗,發霉都冇乜
舊屋向北都住左成十年,可能我未住過東南啦
位置 or 樓層夠高可以揀偏東,例如舊山頂道果堆高樓,overlook 埋下面堆港島樓正過正面望對岸。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞