【這香港已不是我的地頭 就當我在外地飄流】低調置業討論區 (332)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
佢哋(電視)似係唔計廁所同露台,
扣除呢五十幾呎就可能得6成幾
佈局圖一般就咁拎 中原美聯 網上個D已經夠做,
除非勁舊,咁就要去屋宇署Bravo睇,
而正式畫圖一定係叫師傅現場度呎。
唔知呀,個節目講實用率,可能方便跟左屋宇署 Usable Floor Area (UFA)既計法,一開圖則睇就有數做比較
UFA 點計可以睇 Page 28 :
https://www.bd.gov.hk/doc/en/resources/codes-and-references/code-and-design-manuals/bimgbps/GBP_ArchiCad_Templates.pdf
個個判頭做法都唔同,有d 肯事先quote 價,有d 就一定要收左樓上去現場睇過先quote. 有d 報完價deal 完都嘆慢板,有d 就一accept offer 第二日開工都仲得(但屋苑裝修要事前申請,急唔在兩三日)。
如果你要搵設計公司畫圖剩,果d 咪可以預早囉,但設計公司判裝修判出去,傢俬又係判上大陸,果d 都係時間,唔見得會快。

其實大家裝修覺得上討論區問人穩陣d?
我得一個信念。搵出你身邊最麻煩,最腌尖,要求最高,而又裝修過嘅朋友,用佢都滿意嘅師傅,咁應該都無死。
仲低撚過廢閪三寶點攪?
https://hohomehk.com/floorplan/

去呢到search下睇下有無
"此時,後知後覺的特區政府,眼見「工作平台」及「露台」合併有違昔日提出「工作平台」作為晾曬原意,故在2009年規定「工作平台」及「露台」必須分家而建,兩者需相距1.5米,但新政策一出,卻又被市場批評為矯枉過正,不利於消費者,同時也令日後新盤出現「棺材露台」。"

呢段講得勁中point
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞