[突發]有十幾個手足被送中

820 回覆
685 Like 47 Dislike
推...
會唔會一直有人跟縱緊佢地 所以知
【Now新聞台】廣東省海警周日在香港東南海域截獲一艘非法越境快艇,拘捕十多人。消息指,被捕的十二人,包括早前涉嫌違反港區國安法被捕的李宇軒,所有被捕人士現時在廣東被扣查。

根據中國海警的微博,在粵港東南海面內地管轄的海域查獲的快艇,抓獲包括姓李及姓鄧,涉嫌非法越境人員一共十多人,案件正在進一步偵辦中。

消息指,在周日早上艘快艇由西貢布袋澳出發,去到香港海域以外的果洲群島對開海面,被中國海警截獲,十二名被捕人士現時在廣東被扣查。

被截獲的人包括「香港故事」成員李宇軒,他在本月十日被本港警方國安處人員拘捕,指他涉嫌干犯勾結外國或境外勢力危害國家安全罪,以及洗黑錢,獲准保釋外出。 

其餘被捕的十一人亦有案在身,有四人是稱為「屠龍小隊」成員, 有人涉及去年十二月灣仔駱克道懷疑,用作製造炸彈原材料案及華仁書院炸彈案,他們當時正打算偷渡去台灣,申請政治庇護。
有無fc架
辭職唔做嘅監警會英國專家Clifford Stott回應香港警察嘅言論:

「1. 睇黎香港政府,包括香港警察,對啱口徑去攻擊民主運動。」

「2. 我地對呢件事並唔意外,咁就可以重寫2019年嘅歷史,將示威嘅羣眾包裝成唔理性嘅暴徒。」

「3. 呢個策略包括將啲暴徒講到被犯罪份子控制,演譯到被外部勢力資助同操控。根據我見到嘅證據,咁講係遠離實情。」

「4. 作為羣眾心理學家,我覺得咁嘅理論埋沒整場運動嘅基本原意,攞黎掩飾警暴。」

#大概係咁解
#雖不中不遠矣

原Tweet:
https://twitter.com/cliffordstott/status/1298873718723272705?s=21
煲大佢
驚閪咩。小英會救佢地
手足放心啦,香港民主抗爭手足係台灣既貴賓黎,台灣既未來要靠我哋帶領,所以台灣一定會救人
以後都見唔到佢地
有撚用,議員都自身難保,被人拉
原來係真 我好想炒車
push
仆街了
一定要煲大佢地俾公安捉左
等全世界睇住佢地呀
祝你全家生癌症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞