計劃進修PhD/Research討論區(110) submit->reject->submit->reject->...

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
唉屌……之前開左個post想睇下有無同行都係做緊天文相關嘅researcher / grad student
一個人覆都無
唔係想破壞你嘅想像但係
天文research其實睇電腦多過星星

就算真係做觀察嘅, 佢地睇到嘅都只不過一團白色波
以下係我colleague provide

呢排好有衝動想報phd,讀完書做左野一兩年 發現自己對某個topic好有興趣

以前係外國讀undergrad, 讀完番黎香港讀左個tpg同做左兩年野,宜家諗住試下報以前間外國U既phd。

呢排係到睇,我想做果個topic係果邊係好少人做 有少少唔知點入手搵老細好,睇睇下咁岩發現間u有個政府funding既project係研究我想做果樣野 亦都似係成個school唯一一個,所以黎緊都會approach下個professor問下有無機會

同埋想問條白痴問題,其實phd係咪多數都係參與professor既現有project,而唔係好似讀master咁自己搞個project?

ug 想問下報PhD嚟講
publication 係first author 同係second author 嘅分別大唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞