計劃進修PhD/Research討論區(110) submit->reject->submit->reject->...

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
如果真係咁唔中意教書就算香港都有IAS呢個選擇
不過香港兩間IAS都好少local係入邊係真嘅

但係我其實幾唔明白做研究唔教書嘅心態
本身教研合一嘅設計就係因為研究本身就要求扎實嘅理論功底再加上創新嘅思維
兩樣野都係大學教育嘅基本
所以理論上係唔應該對Researcher造成負擔
如果你嫌curriculum過時作為course leader完全可以改
我覺得係香港教書最大嘅負擔係學生不求甚解

利申:理科 係香港外國都幫手設計過ug course 極度Feynman派
我都幾唔同意你嘅講法
首先你幾乎assume咗研究同教書係分開兩回事
但係係理想情況下就算係ug教書內容都應該係同研究所用到嘅知識相重疊
如果我地唔係以相同嘅知識出發教大學生同做研究
研究就會淪為向現實妥協的工作
例如部分物料的研究本質為物理學 但礙於沒有物理學家參與結果由一啲熟悉該物料的化學家加入物理學系做相關研究 呢一啲化學家做著化學研究 教著物理課程 自然吃力

或者以你舉例公司training
公司運作當然都有自己一套理論
但係亦因為在社會工作經驗帶來的效益遠比理論高結果好自然一個好嘅分工就係由經驗人仕專門訓練新人
但都要留意就算係公司一個好嘅training通常都係由有豐富營運公司經驗人仕負責
可以參考最常見嘅MT program
你搵一個人欠缺自身經驗就算佢全職training都唔係一個好嘅program
試問一個自身並沒有正在參與或參與過最前沿研究工作嘅Lecturer又如何可以成功傳授量子物理在現時科學上的重要性呢

當然講到最尾都係因為係呢個係現實而唔係理想世界
但我只係認為如果儘量俾掌握正確知識嘅研究人員教適當嘅科目已經可以大大改善現時問題
而如果你問點解研究人員要教書
我會覺得係身為大學教育一份子嘅社會責任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞