計劃進修PhD/Research討論區(110) submit->reject->submit->reject->...

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
想請教一個問題

我喺台灣大學U grad,準備去英國搞5+1,喺嗰邊捱幾年草錢,有機會讀多個master。

想問去英國之前,係咪要喺當地做Education Document Authentication (document legalised)

要搞好貴,有無香港巴絲係香港degree/ any degree 都有搞Authentication?

Authentication對搵工係咪有幫助?
真心咩 問過ching話我gpa低到唔收都似
我怕連hkpfs入門睇落比較簡單嘅都fail
巴打咩field master唔係最基本一定要最少有一份紙
諗緊好唔好email當地d professor等佢地午機會我 但好似好煩膠咁
有無bioinformatics巴絲歐洲讀緊master,諗緊phd去邊度讀好
打算下年apply 澳洲PhD

有一份paper accept 左(second author)
出conference 贏咗嗰個poster presentation award
Undergrad GPA=3.68/4.00

求apply scholarship 成功率
頭盔 不過唔同uni唔同科會有唔同policy
咁樣我都唔知佢幾時先會publish

無scholarship 照讀真係好重皮

而家世界經濟咁差,預計scholarship 機會少之又少
我都想報
香港Undergrad 爛grade 3.21 GPA
澳洲master distinction
一份co author 等緊Pub
Health 科

是咪無望
唔係要生活費,cover 到學費就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞